Любопитни факти за пастата
Произведената в Неапол паста е най-вкусна, защото климатът е най-подходящ за правилното съхнене на тестото.
Днес са познати над 200 вида паста, а тя, наред с пицата е една от емблематичните италиански храни, извоювала си място в менюто на множество народи. Неутралният й вкус я прави еднакво подходяща за приготвянето на салати, ордьоври, основни месни и безмесни ястия и вкусни десерти. Тестеното изделие се изработва от различни брашна и в най-разнообразни форми и размери, така че да радва езика и очите, когато се появи в комбинация със запръжка, сос, мляко.
Въпреки че е една от модерните храни, пастата е с древен произход. Правена е още преди 4 хилядолетия в Китай, а малко преди Христа е започнала да се появява и в Италия, където през XVIII век са били създадени първите машини за фабрично производство на макарони и спагети с разнообразни форми. За роден град на тестеното изделие обаче е обявен Неапол, защото и до днес се смята, че там климатичните условия са най-подходящи за правилното сушене и зреене на пастата.
За да я превърнат в свой национален специалитет италианците създават и списък с критерии за производство и начин на приготвяне, които са гаранция, че изделието ще е наистина оригинално. За истинска паста се счита само тази, която е направена от брашно от твърда пшеница и вода. Тя е здравословна и нискокалорична, в сравнение с широкоразпространеното й в хранителната верига в България подобие, за което се използва обикновено бяло брашно. То не може да се съревновава по вкусови и здравословни качества с оригинала, а също така е един от емблематичните продукти на прогресивното затлъстяване.
При приготвянето на пастата също са описани някои тънкости. Тя трябва да се вари във вече кипнала вода, а състоянието в което се вади, се нарича „ал денте“. То се характеризира с мека и добре разварена горна част на продукта и запазена в леко твърдо състояние сърцевина. Важно е също така след края на термичната обработка да не охлаждате под течаща студена вода тестеното изделие. Така ще отмиете витамините му.
А ето и някои рецепти с паста:
Пикантни наденички с гъби и паста
Пене с пиле и сос от чесън и розмарин
Макарони с бекон и синьо сирене
Спагети с морски дарове и чесън
Спагети с тиквички, риба и лимон
Пълнозърнести спагети с телешко и сос Болонезе
ПОДОБНИ СТАТИИ
Можете да накиснете спагетите или макароните, както и да ги направите на ястие в микровълновата фурна. виж още »
Световни топкулинари подправят сосовете си с вода от сварените макарони и спагети. виж още »
Червени банани, черни домати, бели ягоди, непознат цитрус и питахия смайват с чудна визия и пленителен вкус. виж още »
КОМЕНТИРАЙ