Паста фузили с риба тон и бяло вино
Солени макарони с винен сос и морски дарове.
Необходими продукти:
- около 250 грама паста фузили (може да ги замените с каквато и да е паста)
- около 450 грама риба тон от консерва, изцедена и нарязана на филийки
- 1 консерва артишок – изцеден и накълцан на малки парченца
- 1 консерва белени цели домати - изцедени и накълцани на малки парченца
- 2-3 скилидки счукан чесън
- 1 чаша бяло вино
- щипка риган
- зехтин
- пресен спанак
Начин на приготвяне:
Рецептата е здравословна и лесна. В соса може да добавите всякакви зеленчуци по ваш избор. Може да замените и консервираните домати с пресни. Просто имайте предвид малко по-дълга термична обработка, за да може доматите да омекнат и сготвят.
1. Сварете вода и сложете пастата вътре. Варете я докато пастата фузили започне леко да омеква. Махнете от огъня. По-късно ще я досварите. Изцедете добре.
2. Докато пастата се вари, затоплете голям дълбок съд и в него загрейте няколко супени лъжици зехтин. Щом загреете олиото, добавете чесън и сотирайте докато добие приятен аромат /1-2 минути/
3. Добавете артишок. рибата тон и доматите. Намалете температурата. Обръщайте и бъркайте постоянно, за да може да се омесят добре с чесновата смес.
4. Постепенно изсипете бялото вино като отмивате всички парченца от сместа, останали по ръбовете на съда. Поставете отново върху котлона. Разбърквайте соса от време на време и оставете докато се изпари наполовина. После намалете температурата и го оставете докато кипне. Прибавете щипка риган и повечко черен пипер. Добавете и сол на вкус.
5. Сложете в дълбокия съд варената и добре изцедена паста. Бъркайте докато се пастата се покрие добре със соса. Преди да сервирата пуснете няколко листа пресен спанак, но го оставете почти суров, само докато листата му започнат да се спаружват от топлината.
6. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ