Супа от черен боб
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г черен боб
1 ч.л. смлян кимион
3 л вода
2 с.л. сушен риган
2 цели дафинови листа
2 с.л. пресен риган, нарязан или 2 ч.л. сушен
1 ч зехтин (или на вкус)
3 малки лука шалот, нарязани на кубчета, белени
2 с.л. пресен магданоз
1 малка глава лук, нарязан на кубчета, белен
1 1/2 с.л. захар
1 голяма червена чушка, почистена и нарязана на кубчета
1 голяма зелена чушка, почистена и нарязана на кубчета
4 стръка зелен лук, нарязан фино
3 скилидки чесън, счукан
1/2 ч заквасена сметана, по желание
1 - 2 с.л. сол
Накиснете боба във вода за една нощ в голяма тенджера. На следващия ден, добавете дафиновите листа и сложете да заври на слаб огън в продължение на три до четири часа, до омекване, без да покривате тенджерата. Разбърквайте от време на време и добавяйте още вода, ако е необходимо. Загрейте олиото в тиган и добавете лука шалот. Сотирайте в продължение на три минути. Добавете червената и зелената чушка и чесъна. Сотирайте в продължение на три минути. После добавете кимиона, ригана и магданоза, гответе още 3 секунди, след което добавете захарта и солта. Оставете сместа да се охлади. Пюрирайте цялата смес в блендер и добавете пюрето при боба. Гответе още 20 до 30 минути. Извадете дафиновите листа преди сервиране. Гарнира се със зелен лук и лъжица заквасена сметана, ако желаете. Прави шест порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ