Студена зеленчукова терина
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За слоевете с моркови и карфиол:
280 г моркови, сварени и отцедени
280 г карфиол, сварен и отцеден
1 с.л. олио
1 ч нарязан лук
2 с.л. несолено масло
2 яйца
1/2 ч настърган пармезан
1/4 ч галета
1 ч.л. сол (или на вкус)
1/2 ч.л. сушен керевиз, натрошен
1/4 ч.л. бял пипер
1 ч.л. лимонов сок
Масло, за намазване
За слоя с гъби и спанак:
280 г замразен нарязан спанак, размразен и отцеден
1 с.л. олио
1 ч нарязан лук
225 г пресни гъби, нарязани на филийки
2 с.л. несолено масло
2 яйца
1/2 ч галета
1 ч.л. сол (или на вкус)
1/8 ч.л. смляно индийско орехче
1 щипка смлян червен пипер
Прясно смлян черен пипер
Поставете морковите и карфиола в купата на кухненски робот и разбийте, докато сместа е гладка. Сгорещете олиото в тенджера на умерено-силен огън. Добавете лука и запържете леко на умерен огън, докато стане полупрозрачен, за около 5 минути. Добавете маслото и оставете да се разтопи. Остържете лука и маслото в кухненския робот. Добавете всички останали съставки за слоя с морков и карфиол и разбийте до гладкост. Остържете в купа, покрийте и се съхранява в хладилник, докато приготвяте другия слой. Загрейте фурната до 180ºС. Сложете голяма тенджера с вода да заври. Намажете с масло тавичка за печене на хляб. Постелете с восъчна хартия и намажете с масло.
За слоя с гъби и спанак: Сложете спанака в блендера и разбийте няколко пъти. Запържете лука в горещо олио за 1 минута. Добавете замразените гъби и ги сварете заедно с лука на силен огън, докато цялата течност се изпари, около 6-7 минути. Добавете маслото. Остържете сместа в кухненския робот. Добавете останалите продукти и разбийте до гладкост. Остържете около половината от сместа с моркови и карфиол в съда и изравнете с помощта на шпатула или дланта на ръката си, за да премахнете всички въздушни мехурчета. Добавете цялата спаначена смес и отново загладете. Накрая добавете останалата морковена смес. Загладете отгоре. Покрийте с намаслена восъчна хартия. Сложете в по-голяма тава и я напълнете с вряща вода на 5 см от ръба на терината. Печете в предварително загрята фурна за 1 1/4 часа или докато клечка за зъби, поставена в центъра излезе чиста. Извадете терината от фурната и покрийте с парче картон. Поставете около 450 г тегло, равномерно разпределено, върху терината. Оставете в хладилника за най-малко 2 часа. Щом се охлади, внимателно извадете от съда, като прокарате тънък нож между терината и съда. Обърнете върху чиния, застлана с маруля, отлепете хартията и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ