Регистрация

Самоси със зеленчуци

Автор:
Биляна Еленкова
|
Дата:
04 Sep
|
Видяна:
649
Оцени рецептата

За тестото:

1 ч брашно

1/2 ч.л. сол

2 с.л. масло, разтопено

1 - 3 с.л. кисело мляко

1 - 3 с.л. студена вода

За пълнежа:

1 средно голям картоф, обелен и нарязан на кубчета

1 морков, обелен и нарязан на кубчета

2 с.л. масло

1/2 ч нарязан лук

2 скилидки чесън, счукан

1/4 ч.л. прясно смлян джинджифил

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. кориандър, смлян

1/4 ч.л. кимион

1/4 ч.л. куркума

лют червен пипер (на вкус)

3/4 ч замразен зелен грах, размразен

2 с.л. вода

1 с.л. лимонов сок

 

За да направите тестото: Пресейте брашното и солта в купа. Добавете разтопеното масло и киселото мляко и се разбърква с дървена лъжица, докато тестото заприлича на едро натрошени трохи. Добавете студена вода, по 1 супена лъжица наведнъж, докато тестото може да се събере на топка. Омесете върху леко набрашнена повърхност в продължение на 5-10 минути, докато тестото е гладко и еластично. Оформете на топка и сложете в леко покрита купа, докато подготвяте плънката. За да направите плънката: Сварете картофите и морковите във вода, докато омекнат. Отцедете добре и оставете настрана. Разтопете 2 с.л. масло в тиган и запържете лука, чесъна и джинджифила до омекване. Добавете солта, кориандъра, кимиона, куркумата, лютия червен пипер и гответе, като се разбърква, докато сместа образува паста и продължете готвенето още 2 минути. Добавете отцедените зеленчуци и гответе на умерено силен огън, като се разбърква непрекъснато, в продължение на 5 минути. Внимателно добавете размразения грах, добавете вода и лимонов сок, намалете огъня до слаб, покрийте и гответе още 5 минути. Свалете от огъня и охладете леко. За да направите самоси: Откъснете малко тесто, достатъчно, за да направите топка с диаметър 2,5 см. Върху леко набрашнена повърхност, разточете 31 кръга с диаметър 5 - 8 см. Нарежете кръговете на половинки, навлажнете един от краищата и прегънете и притиснете, за да се запечата, във формата на конус. Напълнете конуса със зеленчуковия микс. Натиснете, за да се запечата. Сгорещете масло във фритюрник до 190 градуса и запържете самосите, като ги извадите веднага след като покафенеят и станат хрупкави. Отцедете върху салфетки и дръжте готовите на топло, докато изпържите всички самоси.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта