Самоси със зеленчуци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 ч брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. масло, разтопено
1 - 3 с.л. кисело мляко
1 - 3 с.л. студена вода
За пълнежа:
1 средно голям картоф, обелен и нарязан на кубчета
1 морков, обелен и нарязан на кубчета
2 с.л. масло
1/2 ч нарязан лук
2 скилидки чесън, счукан
1/4 ч.л. прясно смлян джинджифил
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. кориандър, смлян
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. куркума
лют червен пипер (на вкус)
3/4 ч замразен зелен грах, размразен
2 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок
За да направите тестото: Пресейте брашното и солта в купа. Добавете разтопеното масло и киселото мляко и се разбърква с дървена лъжица, докато тестото заприлича на едро натрошени трохи. Добавете студена вода, по 1 супена лъжица наведнъж, докато тестото може да се събере на топка. Омесете върху леко набрашнена повърхност в продължение на 5-10 минути, докато тестото е гладко и еластично. Оформете на топка и сложете в леко покрита купа, докато подготвяте плънката. За да направите плънката: Сварете картофите и морковите във вода, докато омекнат. Отцедете добре и оставете настрана. Разтопете 2 с.л. масло в тиган и запържете лука, чесъна и джинджифила до омекване. Добавете солта, кориандъра, кимиона, куркумата, лютия червен пипер и гответе, като се разбърква, докато сместа образува паста и продължете готвенето още 2 минути. Добавете отцедените зеленчуци и гответе на умерено силен огън, като се разбърква непрекъснато, в продължение на 5 минути. Внимателно добавете размразения грах, добавете вода и лимонов сок, намалете огъня до слаб, покрийте и гответе още 5 минути. Свалете от огъня и охладете леко. За да направите самоси: Откъснете малко тесто, достатъчно, за да направите топка с диаметър 2,5 см. Върху леко набрашнена повърхност, разточете 31 кръга с диаметър 5 - 8 см. Нарежете кръговете на половинки, навлажнете един от краищата и прегънете и притиснете, за да се запечата, във формата на конус. Напълнете конуса със зеленчуковия микс. Натиснете, за да се запечата. Сгорещете масло във фритюрник до 190 градуса и запържете самосите, като ги извадите веднага след като покафенеят и станат хрупкави. Отцедете върху салфетки и дръжте готовите на топло, докато изпържите всички самоси.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ