Предястие с печен патладжан
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 голям патладжан
Зехтин
1 голяма глава лук, обелен и нарязан на четвъртинки
3 скилидки чесън; небелени
1 червена чушка, разполовена и почистена от семената
1 ч.л. риган; нарязан
2 ч.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
1/8 ч.л. сол и черен пипер
113 г сирене; натрошено
2 с.л. магданоз; нарязан
Питка, хляб или бисквити за поднасяне
Загрейте фурната до 180ºС. Разполовете патладжана надлъжно. Намажете от всички страни със зехтин. Сложете половинките с отрязаната страна надолу върху хартия за печене. Пече се 25 минути. Намажете лука, чесъна и червения пипер с масло; добавете ги при патладжана. Пече се още 25-30 минути или докато зеленчуците омекнат. Охладете и издълбайте месото на патладжана. Сложете го в кухненски робот или дървена купа. Изстискайте чесъна от обвивката, обелете червената чушка и ги прибавете при патладжана заедно с лука, ригана, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Разбийте или фино нарежете на ръка. Не пюрирайте. Прибавете 1/3 от сиренето. Сложете сместа в купа за сервиране. Поръсете с останалото сирене около ръба на сместа; сложете магданоза в центъра. Сервирайте с питка, хляб или бисквити. За 6 до 8 порции.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ