Печена пълнена пуйка
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
5 кг пуйка
Сол и черен пипер
4 ч плънка
1. Ако пуйката е замразена, може да се размрази, като се постави в хладилника в продължение на една нощ или докато се размрази.
2. Измийте пуйката и се поръсва отвътре със сол и пипер.
3. Напълнете с плънката, без да препълвате. Завържете краката. Вържете крилата и краката към тялото.
4. Пригответе топлоустойчива, неметална чиния или малка тенджера с капак, подходяща за микровълновата фурна.
5. Сложете пуйката с гърдите надолу в съда.
6. Сгорещете, непокрито, за половината време от цялото готвене, за 3 минути на килограм. (Общо около 36 мин.)
7. Обърнете пуйката с гърдите нагоре и продължете да готвите, покрита с хартиена кърпа за останалата половина от времето за готвене, 3 допълнителни минути на килограм.
8. Извадете и поставете термометър в месото, без да докосва никакви кости. Трябва да показва 70С.
9. Ако температурата не е 70С, върнете пуйката в микровълновата фурна за още няколко минути, докато е достигната правилната температура.
10. Оставете пуйката да престои покрита с алуминиево фолио при стайна температура от 20 до 30 минути, за да завършите готвенето. Вътрешната температура на пуйката трябва да бъде 75С след престояване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ