Патладжан в доматен сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3 патладжана
Едра сол
Зехтин
900 г зрели домати
3 ч чесън, нарязан
2 с.л. магданоз, нарязан
1 с.л. лимонов сок
1/8 ч.л. захар
сол и пипер
магданоз за гарниране
Нарежете патладжаните, небелени, на диагонални филийки с дебелина 1 см върху дъска за рязане, поръсват се със сол и притиснете с чиния, за да отцедите излишната течност. Оставете за 30 минути. Избършете с влажна кърпа. Сгорещете достатъчно зехтин, така че да покрие дъното на голям тиган. Изпържете леко на умерен огън патладжана, като обръщате често до омекване. Махнете от тигана и отцедете. Потопете доматите във вряща вода за няколко секунди, обелете и почистете от семената. Сотирайте и оставете в малко зехтин до омекване. Добавете чесъна и магданоза. Покрийте, намалете огъня и варете 30-40 минути. Сваля се от огъня, охлажда се, добавя се лимонов сок, захар, сол и черен пипер. Сложете патладжаните в плитка чиния или стъклена купа. Изсипете сместа с доматите отгоре и охладете до поднасяне. Украсете с магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ