Регистрация

Оризови хрупкави квадрати със скариден сос

Автор:
bogdanova
|
Дата:
26 Jun
|
Видяна:
428
Оцени рецептата

2 ч ориз с дълги зърна

6 ч вода

За соса:

1 ч сурови скариди (смлени/нарязани)

3 ч кокосово мляко

1/2 ч зелен или див лук; нарязан

2 с.л. корен и стъбло кориандър, счукан

2 с.л. чесън, нарязан

2 с.л. доматено пюре

1/2 ч фъстъци, натрошени добре

3 с.л. рибен сос

1/4 ч захар

Кориандър листа, нарязан

Пресни червени чили чушлета

 

Измийте ориза, ако е необходимо и поставете в тенджера. Прибавете 6 чаши вода и поставете на умерен огън, докато оризът се свари хубаво и водата беше почти напълно се изпари. Махнете от огъня и оставете настрана да се охлади. Леко покрийте с масло плитка тава и добавете малко от сварения ориз и разпределете на тънък пласт. Поставете тавата да съхне на слънце (или в топла фурна). Когато оризът започне да изсъхва (но все още не е напълно сух), нарежете слоя ориз на квадрати от по 5-6 см. Обърнете парчетата отново и продължете съхненето, докато изсъхне напълно. На този етап оризовите квадрати могат да се изпържат на маслена баня, до леко покафеняване или да се изпекат. Ако предпочетете да ги пържите, отцедете добре. Могат да се съхраняват в продължение на няколко дни в херметически затворен буркан. На соса: Поставете кокосово мляко в тенджера и добавете счуканите корени и стъбла кориандър, нарязания чесън и ситно нарязаните или смлени сурови скариди. Разбъркайте добре и поставете на умерен огън. Разбърквайте, докато кокосовото мляко започне да ври и гответе до готовност на скаридите. Добавете доматеното пюре и нарязания лук. Продължете готвенето за още няколко минути, до готовност на лука. Добавете рибения сос, захарта и натрошените фъстъци. Оставете да заври отново и махнете от огъня. Сервира се топло в купа или с препечените или пържени квадрати ориз. Гарнирайте соса за потапяне с нарязани листа кориандър и филийки средно люти червени чилита.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта