Оризови хрупкави квадрати със скариден сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 ч ориз с дълги зърна
6 ч вода
За соса:
1 ч сурови скариди (смлени/нарязани)
3 ч кокосово мляко
1/2 ч зелен или див лук; нарязан
2 с.л. корен и стъбло кориандър, счукан
2 с.л. чесън, нарязан
2 с.л. доматено пюре
1/2 ч фъстъци, натрошени добре
3 с.л. рибен сос
1/4 ч захар
Кориандър листа, нарязан
Пресни червени чили чушлета
Измийте ориза, ако е необходимо и поставете в тенджера. Прибавете 6 чаши вода и поставете на умерен огън, докато оризът се свари хубаво и водата беше почти напълно се изпари. Махнете от огъня и оставете настрана да се охлади. Леко покрийте с масло плитка тава и добавете малко от сварения ориз и разпределете на тънък пласт. Поставете тавата да съхне на слънце (или в топла фурна). Когато оризът започне да изсъхва (но все още не е напълно сух), нарежете слоя ориз на квадрати от по 5-6 см. Обърнете парчетата отново и продължете съхненето, докато изсъхне напълно. На този етап оризовите квадрати могат да се изпържат на маслена баня, до леко покафеняване или да се изпекат. Ако предпочетете да ги пържите, отцедете добре. Могат да се съхраняват в продължение на няколко дни в херметически затворен буркан. На соса: Поставете кокосово мляко в тенджера и добавете счуканите корени и стъбла кориандър, нарязания чесън и ситно нарязаните или смлени сурови скариди. Разбъркайте добре и поставете на умерен огън. Разбърквайте, докато кокосовото мляко започне да ври и гответе до готовност на скаридите. Добавете доматеното пюре и нарязания лук. Продължете готвенето за още няколко минути, до готовност на лука. Добавете рибения сос, захарта и натрошените фъстъци. Оставете да заври отново и махнете от огъня. Сервира се топло в купа или с препечените или пържени квадрати ориз. Гарнирайте соса за потапяне с нарязани листа кориандър и филийки средно люти червени чилита.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ