Лозови сармички с кедрови ядки и стафиди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 с.л. зехтин
1 ч лук, нарязан фино
1/3 ч ориз с дълги зърна
3/4 ч вода
1/2 ч.л. сол
Черен пипер, прясно смлян
2 с.л. кедрови ядки
2 с.л. стафиди
40 лозови листа
2 с.л. студена вода
Резени лимон
Сгорещете 3 с.л. зехтин в тиган на умерен огън. Добавете лука и гответе в продължение на 5 минути, като периодично се разбърква, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и се разбърква непрекъснато в продължение на 2 до 3 минути или докато зърната са покрити с масло. Внимавайте да не изгори. Налейте водата, добавете солта и пипера и оставете да заври на силен огън. Намалете огъня до слаб, покрийте плътно и оставете да къкри за около 15 минути или докато оризът омекне и е абсорбирал цялата течност. В малък тиган, сгорещете една супена лъжица от останалия зехтин и запържете кедровите ядки докато леко покафенеят. Добавете ги към ориза, след което прибавете стафидите. В голяма тенджера, сложете около 2 литра вода да заври. Пуснете лозовите листа и веднага изключете котлона. Оставете листата да се накисват в продължение на 1 минута, след което ги отцедете в сито и ги потопете в купа или тенджера със студена вода, за да се охладят бързо. Внимателно ги отделете едно от друго и ги разтворете да се отцедят. Сложете 10 листа по дъното на тенджерка. Напълнете останалите 30 листа с по около 1 с.л. от оризовата плънка. Подредете сармичките плътно една до друга на слоеве в приготвения съд и поръсете с останалите 2 с.л. зехтин и студената вода. Сложете на силен огън в продължение на 3 минути, намалете огъня и оставете да къкри на слаб, плътно покрито, в продължение на 50 минути. Свалете капака и оставете да се охлади до стайна температура. Поднесете, украсено с лимонови резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ