Регистрация

Лозови сармички с кедрови ядки и стафиди

Автор:
Жени Христова
|
Дата:
21 Mar
|
Видяна:
874
Оцени рецептата

6 с.л. зехтин

1 ч лук, нарязан фино

1/3 ч ориз с дълги зърна

3/4 ч вода

1/2 ч.л. сол

Черен пипер, прясно смлян

2 с.л. кедрови ядки

2 с.л. стафиди

40 лозови листа

2 с.л. студена вода

Резени лимон

 

Сгорещете 3 с.л. зехтин в тиган на умерен огън. Добавете лука и гответе в продължение на 5 минути, като периодично се разбърква, докато омекне и стане прозрачен. Добавете ориза и се разбърква непрекъснато в продължение на 2 до 3 минути или докато зърната са покрити с масло. Внимавайте да не изгори. Налейте водата, добавете солта и пипера и оставете да заври на силен огън. Намалете огъня до слаб, покрийте плътно и оставете да къкри за около 15 минути или докато оризът омекне и е абсорбирал цялата течност. В малък тиган, сгорещете една супена лъжица от останалия зехтин и запържете кедровите ядки докато леко покафенеят. Добавете ги към ориза, след което прибавете стафидите. В голяма тенджера, сложете около 2 литра вода да заври. Пуснете лозовите листа и веднага изключете котлона. Оставете листата да се накисват в продължение на 1 минута, след което ги отцедете в сито и ги потопете в купа или тенджера със студена вода, за да се охладят бързо. Внимателно ги отделете едно от друго и ги разтворете да се отцедят. Сложете 10 листа по дъното на тенджерка. Напълнете останалите 30 листа с по около 1 с.л. от оризовата плънка. Подредете сармичките плътно една до друга на слоеве в приготвения съд и поръсете с останалите 2 с.л. зехтин и студената вода. Сложете на силен огън в продължение на 3 минути, намалете огъня и оставете да къкри на слаб, плътно покрито, в продължение на 50 минути. Свалете капака и оставете да се охлади до стайна температура. Поднесете, украсено с лимонови резени.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта