Регистрация

Лозови сармички по гръцки

Автор:
жанет григорова
|
Дата:
03 Jun
|
Видяна:
210
Оцени рецептата

1 ч бял ориз

1 ч + 3 супени лъжици зехтин

1 ч ситно нарязан жълт лук

3 стръка зелен лук, включително перата, нарязан ситно

1/4 ч наситнен пресен магданоз

2 с.л. наситнена прясна мента

1/2 ч кедрови ядки

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. смлян бахар

1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер

450 г лозови листа от буркан

Няколко стръка пресен магданоз

Около 3/4 чаша прясно изцеден лимонов сок

1 чаша домашен пилешки бульон или вода, горещ

Допълнително прясно изцеден лимонов сок

Настъргана лимонова кора за гарнитура

 

Измийте и отцедете ориза. Сгорещете 3 супени лъжици зехтин в тиган на средно силен огън. Добавете жълтия лук и задушете, докато омекне, но без да покафенява, за около 5 минути. Прехвърля се в купа и се добавят отцеденият ориз, 1/2 чаша от останалия зехтин, зеленият лук, магданозът, кедровите ядки, канелата, бахарът, сол и пипер. Заделете. Изплакнете лозовите листа под течаща студена вода, за да премахнете соления разтвор колкото е възможно, подсушете и сложете в чиния. Отрежете и изхвърлете твърдите краища. Сложете по 1 супена лъжица от оризовата смес в центъра на всяко листо, близо до основата. Сгънете краищата и навийте сармички. Сложете около 2 супени лъжици от останалия зехтин на дъното на голяма тенджера и подредете един ред стръкчета магданоз, за не залепват сармите. Подредете ги със затворената страна надолу и и направете слоеве, колкото е необходимо. Поръсете с останалите 5 супени лъжици зехтин, лимонов сок и 1/2 чаша бульон или вода върху листата. Покрийте с термоустойчива чиния, за да не се разместват и развият по време на готвене. Покрийте тенджерата и оставете да заври на слаб огън. Варете, докато оризът омекне, около 1 час. По време на готвене, добавяйте по малко от топлия бульон, за да се запазят сармите влажни. Махнете от огъня и се охлаждат в съда. Поръсете с лимонов сок на вкус, гарнирайте с лимонови кори и поднесете на стайна температура.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта