Регистрация

Лозови сармички

Автор:
anita dimitrova
|
Дата:
07 Apr
|
Видяна:
153
Оцени рецептата

1 буркан лозови листа (или пресни)

За плънката:

2 с.л. олио

450 г телешка или агнешка кайма

2 глави лук, нарязани

1 скилидка чесън; счукан

2 ч вода

1/2 ч доматен сос

1 ч ориз

2 с.л. нарязан джоджен

2 с.л. нарязан магданоз

1/2 ч.л. сол

Черен пипер на вкус

1/8 ч.л. канела

1/2 ч стафиди

1/4 ч вино

1/4 ч орехи

2 ч вода

1 лимон (сокът само)

За соса:

3 яйца

2 лимона (сокът само)

1 ч горещ бульон

 

Ако използвате консервирани лозови листа, изплакнете саламурата в купа със студена вода. Подгответе пресните лозови листа, като се налива чаша вряща вода над тях в купа. Отцедете. Разположете 5 или 6 листа наведнъж върху равна повърхност. Отрежете с нож твърдото стъбло.

На плънката: сгорещете масло в голям тиган.Изпържете каймата, лука и чесъна на умерен огън за около 5 минути, като разбърквате. Добавя се водата и останалите съставки. Оставете да заври. Покрийте. Намалете огъня и оставете да къкри 10 минути, докато водата се абсорбира. Свалете от котлона и изчакайте, докато изстине достатъчно, за да се работи със сместа. Сложете 1 чаена лъжичка върху лозовия лист, в близост до стъблото. Прегънете лявата страна на листа към центъра, а след това дясната страна към центъра. Частта откъм стъблото завийте върху плънката. Навийте на руло и подредете на дъното на голяма тенджера, плътно едно до друго, докато всички листа (с изключение на 3) и плънката се изразходват. Сложете заделените 3 листа отгоре, така че да покрият сармичките. Сложете една чиния отгоре, за да не се разпаднат по време на готвене. Добавя се вода и лимонов сок. Оставете да заври. Покрийте. Намалете огъня и оставете да къкри 45 минути. Когато сте готови, свалете съда от огъня. Направете соса с яйце и лимонов сок и го добавете към бульона веднага или сервирайте без сос или като студено предястие, или като горещо предястие.

На лимоновия сос: разбийте яйцата до побеляване, най-малко 5 минути, с електрически миксер или 10 до 15 минути на ръка. Добавете сока бавно, като разбивате през цялото време. Смесете 1 чаена чаша от горещия бульон с разбитите яйца, като разбърквате бързо с лъжица (или телена бъркалка), така че топлината да не пресече яйцата. Гответе на много слаб огън, докато се сгъсти.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта