Китайски "пуканки"
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г сурови скариди
1/2 белтък; разбит
1 ч царевично нишесте
1/2 ч.л. сол
3-4 ч олио за пържене на маслена баня
Зелен лук, за гарнитура
За сладко-пикантния сос:
4 1/2 с.л. захар
4 1/2 с.л. кетчуп
1/4 ч оцет
1/2 ч.л. сол
1 с.л. шери
1/2 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. масло
2 големи скилидки чесън, счукан
3/4 с.л. сляно пресен корен от джинджифил
1 с.л. нарязан зелен лук
1 ч.л. натрошен червен пипер
1 ч.л. лимонова кора
1 ч.л. портокалова кора
Наричат се „пуканки“, защото е невъзможно да изядете само една.
Обелете и почистете скаридите. Разполовете ги по дължина. Изплакнете добре и подсушете. Добавете яйцето и разбъркайте добре. 1-1/2 с.л. царевично нишесте се смесват със сол и се добавят към скаридите. Разбърква се, за да се покрият добре. Добавете 1-1/2 с.л. олио и разбъркайте добре отново. Поставете скаридите в купа и съхранявайте в хладилник за най-малко два часа. Извадете скаридите и ги поръсете с останалото царевично нишесте. Скаридите трябва да са сухи на пипане. Останалото олио се загрява до 160 - 170 градуса в голям тиган. Запържете скаридите за 1 1/2 до 2 минути, докато станат хрупкави, като ги разделяте една от друга с дълга дръжка на дървена лъжица или пръчици за хранене. Когато сте готови, извадете скаридите с решетъчна лъжица и отцедете добре. Комбинирайте скаридите и сладкия-пикантен сос и разбъркайте хубаво, за да се покрият. Веднага сложете в поднос и поръсете със ситно нарязан зелен лук.
На соса:
Смесете захарта, кетчупа, оцета и солта и оставете настрана. Загрейте олиото в тиган. Добавете чесъна, джинджифила, зеления лук, червения пипер и корите от лимон и портокал; гответе 30 секунди. Прибавете сместа със захар и кетчуп. Веднага добавете шерито и варете, докато сосът леко се сгъсти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ