Регистрация

Китайски "пуканки"

Автор:
Aleksandra B.
|
Дата:
10 Apr
|
Видяна:
228
Оцени рецептата

450 г сурови скариди

1/2 белтък; разбит

1 ч царевично нишесте

1/2 ч.л. сол

3-4 ч олио за пържене на маслена баня

Зелен лук, за гарнитура

За сладко-пикантния сос:

4 1/2 с.л. захар

4 1/2 с.л. кетчуп

1/4 ч оцет

1/2 ч.л. сол

1 с.л. шери

1/2 ч.л. царевично нишесте

1 ч.л. масло

2 големи скилидки чесън, счукан

3/4 с.л. сляно пресен корен от джинджифил

1 с.л. нарязан зелен лук

1 ч.л. натрошен червен пипер

1 ч.л. лимонова кора

1 ч.л. портокалова кора

 

Наричат се „пуканки“, защото е невъзможно да изядете само една.

Обелете и почистете скаридите. Разполовете ги по дължина. Изплакнете добре и подсушете. Добавете яйцето и разбъркайте добре. 1-1/2 с.л. царевично нишесте се смесват със сол и се добавят към скаридите. Разбърква се, за да се покрият добре. Добавете 1-1/2 с.л. олио и разбъркайте добре отново. Поставете скаридите в купа и съхранявайте в хладилник за най-малко два часа. Извадете скаридите и ги поръсете с останалото царевично нишесте. Скаридите трябва да са сухи на пипане. Останалото олио се загрява до 160 - 170 градуса в голям тиган. Запържете скаридите за 1 1/2 до 2 минути, докато станат хрупкави, като ги разделяте една от друга с дълга дръжка на дървена лъжица или пръчици за хранене. Когато сте готови, извадете скаридите с решетъчна лъжица и отцедете добре. Комбинирайте скаридите и сладкия-пикантен сос и разбъркайте хубаво, за да се покрият. Веднага сложете в поднос и поръсете със ситно нарязан зелен лук.

На соса:

Смесете захарта, кетчупа, оцета и солта и оставете настрана. Загрейте олиото в тиган. Добавете чесъна, джинджифила, зеления лук, червения пипер и корите от лимон и портокал; гответе 30 секунди. Прибавете сместа със захар и кетчуп. Веднага добавете шерито и варете, докато сосът леко се сгъсти.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта