Китайски дъмплинги на пара
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 сушени китайски черни гъби
170 г скариди, обелени и почистени
1 ч.л. сол
1 1/2 с.л. фъстъчено олио
170 г смляно свинско месо
1/4 ч ситно нарязани на кубчета бамбукови кълнове
1/4 ч ситно нарязани на кубчета водни кестени, за предпочитане пресни
2 стръка зелен лук, нарязан
2 ч.л. захар
1/4 с.л. бял пипер
1 с.л. оризово вино или сухо шери
1 1/2 ч.л. светъл соев сос
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. пилешки бульон
2 с.л. едро нарязани листа пресен кориандър
Готови кори за дъмплинги
Накиснете гъбите в топла вода за 20 минути или докато станат меки и еластични. Извадете и отцедете излишната вода. Отрежете стъблата в основата и ги изхвърлете. Нарежете ситно останалите гъби.
Смесете скаридите със сол и оставете да престоят 10 минути. Изплакнете обилно със студена вода, подсушете добре. Нарежете ги едро.
Загрейте уок или тиган; когато се сгорещи, добавете фъстъченото олио на средно-висок огън, добавете гъбите, скаридите, свинското, бамбука, водните кестени и половината зелен лук, пържете, като разбърквате, докато свинското побелее. Овкусете със захар, бял пипер, вино и соев сос. Комбинирайте царевичното нишесте и пилешкия бульон в малка купа и разбъркайте до гладкост. Прибавете сместа в тигана. Разбърква се и се запържва за още 1 минута. Извадете сместа върху плитка чиния и прибавете останалия зелен лук и кориандър. Оставете плънката да се охлади, след което се съхранява в хладилник, докато е необходимо.
Сложете по 1 голяма чаена лъжичка от плънката в центъра на всяка готова кора за дъмплинги. Сгънете я наполовина и захванете ръбовете, така че плънката да се запечата вътре. Повторете с останалите тесто и пълнеж. Сложете дъмплингите, без да се докосват един друг, върху намаслен бамбуков стимер (или топлоустойчива чиния). Задушавайте над вряща вода за 3 минути. Сервира се топло, потопено в светъл соев сос и китайска горчица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ