Капоната I
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г патладжани, нарязани на кубчета от по 2,5 см
1/4 чаша зехтин екстра върджин, повече, ако е необходимо
2 скилидки чесън, счукан
1 средна глава червен лук, обелен и нарязан наполовина, след това на филийки
2 чаши целина, нарязана
2 чаши домати, зрели, нарязани
3 дафинови листа, (или повече)
2 с.л. червен винен оцет, или повече на вкус
2 супена лъжица каперси, малки или големи, нарязани
1/2 чаша маслини Каламата, или други консервирани маслини, едро нарязани, без костилката
сол
пипер, прясно смлян
1/4 чаша босилек, прясно нарязан
3 с.л. кедрови ядки, печени или нарязани орехи
магданоз, нарязан пресен
Поставете патладжана в гевгир и поръсете щедро със сол. Нека престои най-малко 1/2 час; изплакнете добре със студена вода, отцедете и подсушете с хартиени кърпи.
Сгорещете 1/4 чаена чаша олио в голям тиган на средно-висока температура.
Постепенно добавете патладжаните, като се разбърква непрекъснато. Добавете още масло, ако е необходимо, за да не залепва патладжанът.
Веднага след като всички парчета патладжан са в тигана, постепенно се добавят чесънът, лукът и целината. Гответе, докато се стоплят продуктите, но не бива да покафеняват. Прибавете доматите, дафиновите листа, оцета, каперсите и маслините. Разбъркайте добре и намалете огъня до слаб. Гответе за около 15 до 20 минути, или докато патладжанът омекне и се усеща ароматът. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и каквото е необходимо допълнително. Добавете листа босилек, ядки и магданоз. Сервирайте топло, на стайна температура или охладено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ