Дъмплинги със скариди и сметанов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
225 г скариди, белени и почистени
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. фино смлян джинджифил или сок от джинджифил
2 ч.л. сухо шери или оризово вино
1 ч.л. царевично нишесте
5 пресни водни кестена, ситно нарязани
2 стръка зелен лук, нарязан
1 1/2 с.л. нарязан пресен кориандър
2 кърначета, ситно нарязани
1 1/4 ч настъргано сирене
1 пакет готови дъмплинги
Сметанов сос с лайм
1 с.л. олио
2/3 ч бульон
1 1/2 ч сметана
1 с.л. сок от лайм
Сол и бял пипер на вкус
Стръкове пресен кориандър
Смесете скаридите с 1 чаена лъжичка сол и се оставят за 10 минути. Изплакнете обилно и подсушете. Ситно нарежете скаридите и ги поставете в купа. Добавете останалата сол, джинджифила, оризовото вино, царевичното нишесте, водните кестени, зеления лук, кориандъра, колбасите и сиренето и се разбърква старателно. Поставете по една чаена лъжичка от пълнежа в центъра на всеки дъмплинг. Навлажнете ръба на обвивката с вода и сгънете наполовина, така че да покрие плънката и да образува полукръг. Хванете краищата и запечатайте. Сложете в тавичка и покрийте с кърпа, докато приготвите останалите.
На соса и на готовите дъмплинги:
Сложете 1 супена лъжица олио в тенджера и оставете на умерен огън. Подредете 12 дъмплинга на един слой в съда и запържете за 1 минута или докато леко покафенеят. Обърнете от другата страна и пържете още около 1 минута. Добавете пилешкия бульон, разбърква се, за да не залепнат дъмплингите. Покрийте и варете на слаб огън в продължение на 2 минути. Извадете дъмплингите в чиния и дръжте на топло. Увеличете котлона и добавете сметаната. Оставете да заври и се разбърква в продължение на 45 секунди, докато се сгъсти. Прибавете лимоновия сок. Подправя се със сол и черен пипер. При поднасяне, разделете соса в четири чинии. Подредете по три дъмплинга във всяка. Украсете с пресни стръкчета кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ