Гъбени кръгчета
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 белтък, леко разбит
1 жълтък, леко разбит
2 с.л. масло или маргарин
225 г гъби; наситнени
3 с.л. сметана
1/4 ч.л. брашно
1/8 ч.л. сол
щипка черен пипер
Тесто 1:
2/3 ч.л. брашно
1 жълтък
2 с.л. сметана
1/4 ч вода
Тесто 2:
2/3 ч.л. брашно
9 с.л. масло или маргарин; със стайна температура
Тесто 1: В средно голяма купа, смесете брашното, жълтъка, сметаната и водата. Омесете еластично тесто. Омесете за около 15-20 минути. Покрийте и оставете настрана.
Тесто 2: В средно голяма купа, смесете брашното и маслото на гладко меко тесто. Разделете тестото на 3 топки. Покрийте тестените топки и заделете. На леко набрашнена повърхност, разточете тесто 1 на тънък правоъгълник. Поставете една топка от тесто 2 в центъра на разточения правоъгълник. Внимателно натиснете топката тесто с ръце или точилка, докато тестото стане с дебелина около 0,5 см и обхваща кръгла част от тесто 1. Сгънете двете къси страни от тесто 1 върху разточеното тесто 2, така че двата края да се съберат в центъра. Разточете всичко на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. Повторете с останалите две топки тесто 2. Навийте на руло. Увийте тестото във фолио и се съхранява в хладилник за една нощ. Разполовете напречно тестото. На леко набрашнена повърхност, разточете половината тесто на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. Изрежете кръгове с помощта на формичка за бисквити или чаша с диаметър 5 см. Подредете 16 кръга в намазана тава, като оставите известно разстояние между тях. Съберете останалото тесто на топка. Разточете със същата дебелина и отрежете колкото можете повече кръгове. Повторете процеса с останалото тесто, докато се получат общо 48 кръга. С кръгла формичка или чаша с диаметър 2,5 см изрежете центровете на 32 от кръговете, които не са в тавичката, така че да се получи форма на поничка. С помощта на сладкарска четка, намажете с разбития белтък кръговете в тавичката. Внимателно поставете по 1 изрязана поничка директно върху намазаните кръгове тесто. Притиснете леко с пръсти. Намажете с белтък. Поставете втора поничка върху първата. Притиснете леко с пръсти. Повторете процеса, докато всички тестени кръгове в тавичката имат по залепени понички. Пече се 15 минути или до златисто; оставете да се охлади. Разтопете маслото в тиган, добавете гъбите, запържете леко, докато почти омекнат. В купа смесете сметаната, брашното, солта, черен пипер, добавете сместа при сотираните гъби. Оставете на слаб огън за 5 минути. Заделете да се охлади. Напълнете всеки кръг поничка с около 1 ч.л. от охладената гъбена смес. Печете в продължение на 8 -10 минути. Поднася се горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ