Вкусно зеле
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 зелка червено зеле (680 – 900 г)
1 глава лук
1 пащърнак
1 голяма ябълка
1 с.л. мед
14 г масло
2 с.л. плодов оцет (или повече), за предпочитане малинов
семена кимион
120 мл кисело мляко или заквасена сметана, по желание
Нарежете зелето на четвъртинки. Извадете и изхвърлете твърдия кочан. Накъсайте зелето и го сложете в голяма купа. Обелете и фино нарежете лука и го добавете при зелето. Нарежете пащърнака и ябълката на малки парченца, като преди това сте ги обелили, ако желаете, и да ги добавете в купата. Поръсете меда. Добавете щедро количество сол и черен пипер и малко ким - 1/2 чаена лъжичка. Поръсете с оцета (3 супени лъжици, ако ябълката, която използвате, е от десертен сорт, и само 2 супени лъжици, ако е ябълка за готвене). Смесете всичко с ръце и прехвърлете сместа в намазана с масло касерола. Поставете лист дебело намазана с масло маслоустойчива хартия директно върху зеленчуците и покрийте съда с добре затварящ се капак, за да се предотврати изсушаване. Гответе на 150° C за около 2-1/2 часа, докато зеленчуците омекнат, ако е възможно разбъркайте сместа веднъж или два пъти, докато се пече. Извадете маслоустойчивата хартия и проверете подправките непосредствено преди сервиране. Сервирайте зеленчуковата смес просто така или поднесете с разбито на крем студено кисело мляко или заквасена сметана, смесена с няколко леко счукани семена ким.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ