Банички с агнешко
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За агнешката плънка:
1/2 ч стафиди, нарязани
2 с.л. кедрови ядки
2 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, нарязани фино
225 г фино смляно агнешко
2 ч.л. кимион, смлян
1 ч.л. канела, смляна
3/4 ч.л. бахар, смлян
1/4 ч пилешки бульон
1/4 ч магданоз, нарязан
1 1/2 с.л. лимонов сок
Сол и черен пипер на вкус
За точените кори:
1 белтък
2 с.л. зехтин
1/4 ч.л. сол
8 листа кори за баница
1 ч.л. мак или сусам или комбинация
За да направите пълнежа: В малка купа, покрийте стафидите с вряща вода и се оставят да киснат 5 минути; отцедете и оставете настрана. Сложете голям тиган на слаб огън и добавете кедровите ядки. Гответе, като разбърквате, докато се препекат хубаво, в продължение на 3 - 4 минути. Изсипете в чиния, за да се охладят. Нарежете ги и заделете. Добавете зехтина в тигана и сгорещете на умерен огън. Добавете лука и чесъна; запържете леко, докато омекнат и започнат да се оцветяват, 3 до 5 минути. Добавете каймата, кимиона, канелата и всички подправки; гответе, като се разбърква, докато каймата вече не е розова, 2 до 3 минути. Прехвърля се в гевгир, за да се отцеди мазнината. Върнете сместа в тигана и добавете пилешкия бульон, запазените стафиди и кедрови ядки, магданоза и лимоновия сок; варете, докато течността се абсорбира, около 1 минута. Поръсете със сол и пипер. Оставете да изстине. За баничките: Загрейте фурната до 180 градуса. Леко покрийте тава с незалепващ готварски спрей или постелете с пергаментова хартия и я сложете във фурната. В малка купа, разбийте белтъка, зехтина и солта. Поставете лист кори на работната си повърхност с късата страна към вас. Нарежете надлъжно на три. Намажете надлъжно половина на всяка лента леко с яйчената смес. Поставете супена лъжица от пълнежа на дъното на лентата и сгънете единия ъгъл на лентата през пълнежа диагонално към противоположния край, така че да се образува триъгълник. Продължете да сгъвате по същия начин цялата кора. Подредете ги в предварително затоплената тавичка. Повторете с останалите продукти. Намажете триъгълниците леко с яйчената смес и поръсете със семена, ако желаете. Пече се в продължение на 20 - 25 минути или докато стане хрупкаво и златисто. Оставете да престои 5 минути преди да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ