Аспержи на пара със сметанов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
300 г аспержи
250 мл готварска сметана (течна; растителна или животинска)
сол и бял пипер на вкус (може и черен, но с бял е по-вкусно)
100 г пушено сирене или 80 г синьо сирене
80 г кашкавал
босилек по желание
хляб за сервиране по желание
Начин на приготвяне:
Почистете аспержите от най-долната част, ако има нужда. Измийте и, ако са прекалено дълги, ги разделете на 2 части. Сгответе аспержите на пара за 7-8 минути след кипването на водата. Ако нямате уред за готвене на пара, можете да ги пуснете в кипяща подсолена вода за 5 минути. След това излейте в гевгир и шокирайте под течаща студена.
В тиган сипете сметаната и добавете в нея натрошеното синьо сирене или нарязаното на хапки пушено сирене. Сложете да се подгрява на умерен огън. Щом леко започне да кипва, добавете аспержите, овкусете със сол и пипер и гответе 2-3 минути като периодично рзбърквате. После махнете от котлона.
Разпределете в две порции и поръсете с рендосания кашкавал. Можете да украсите с листенца босилек по желание. Сервирайте с хляб за топкане на уникалния сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ