Авокадова терина
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За терината:
4 плода авокадо, обелени, без костилките и намачкани на пюре.
1 с.л. дижонска горчица
2 с.л. сос Уорчестър
Сокът на 1 лимони
230 мл сметана
1 обелено авокадо, натъркано с лимон и нарязано на филийки с 1 см дебелина
За соса:
3 средни или 4 големи узрели домата, обелени и почистени от семената
изцеден лимонов сок
28 г пълномаслена сметана
Пресен босилек
По 3 средни скариди на порция, обелени, почистени и леко бланширани
2 листа от босилек (цели)
Намачкайте авокадото в купа и добавете горчицата и соса Уорчестър. В отделна купа леко разбийте сметаната и я прибавете в сместа с авокадо. Постелете с пергаментова хартия стандартна тава за печене на хляб, така че да има достатъчно хартия за покриване на съда, след напълване с терината. Напръскайте пергамента с готварски спрей. Напълнете с половината смес и съхранявайте в хладилник за 20 до 30 минути. Извадете терината от хладилника, нарежете допълнителното авокадо и поръсете с лимонов сок, за да не потъмнява, поставете филийките върху охладената смес. Изсипете останалата смес с авокадо, поръсете с малко лимонов сок и сгънете пергаментовата хартия отгоре. Оставете в хладилника за 35 до 40 минути. През това време обелете и почистете скаридите и леко ги бланширайте. Нарежете доматите на хапки, поставете в малка тенджера и ги задушете леко. Добавете малко лимонов сок и сметаната, прибавете няколко листа босилек, нарязани на ивици. Оставете сосът да изстине до стайна температура или по-ниска преди да полеете ястието.
Извадете теринана от съда върху поднос. Нарежете на филийки и поставете скаридите и босилека за украса. Полейте щедро със сос отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ