Спаначена баница от Самос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
750 г пресен спанак или
500 г замразен спанак, листа
1 ч фино нарязан зелен лук
1/4 ч зехтин
2 ч натрошено сирене фета
1/4 ч фино нарязан копър или
сушен копър
2 разбити яйца
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
Сол
Прясно смлян черен пипер
10 листа кори за баница
1/2 ч зехтин
Измийте спанака добре и отрежете по-грубите стъбла. Нарежете наедро и сложете в голям тиган. Покрийте и поставете на котлона за 7-8 минути, като разклащате тигана от време на време или обръщате спанака с вилица. Гответе, докато поомекне. Отцедете добре в гевгир, като натискате от време на време с лъжица. Поставете в купа. Загрейте олиото в тиган и леко запържете пресния лук, докато омекне. Добавете зехтина и лука при спанака, със сиренето, подправките, яйцата и индийското орехче. Разбъркайте добре, за да се смесят, след това добавете сол и черен пипер на вкус. Отворете корите и ги срежете наполовина, като парчетата са с размери приблизително 20 х 30 см. Натрупайте една върху друга и се покриват с кърпа. Вземете една кора и намажете леко със зехтин. Сгънете на две, така че да се получи лента с ширина около 10 см. Намажете отново със зехтин и разпределете около 2 супени лъжици от плънката по целия дълъг край, като оставите малко място празно отстрани. Прегънете краищата и навийте на плътно руло. Поставете в намаслена тавичка. Повторете с останалите съставки. Намажете леко със зехтин и се пече в умерена фурна за 25 минути до златисто. Поднася се горещо или студено като предястие или лека закуска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ