Рулца със скариди и захарна тръстика
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г скариди, обелени и почистени
2 ч.л. сол
2 скилидки чесън
2 лука шалот
2 ч.л. захар
1/4 ч.л. черен пипер
1 с.л. препечено оризово брашно
1 с.л. виетнамски рибен сос
2 с.л. ледена вода
Растително масло за намазване на ръцете
три стръка консервирана захарна тръстика с дължина 15 см, разделени на сектори
1 краставица, обелена и нарязана на тънки пръчици
1 ч пресни листа от мента
1 ч пресен кориандър, листа
12 листа маруля
12 кръгли сушени оризови кори
За соса:
4 скилидки чесън
2 пресни люти чушки Серано
2 с.л. захар
6 с.л. виетнамски рибен сос
4 с.л. пресен лимонов сок
От 6 до 8 супени лъжици вода
Сложете скаридите в купа със сол и оставете за 10 минути. Изплакнете със студена вода, отцедете внимателно. Подсушете. В блендер, наситнете чесъна и лука. Добавете захарта, черния пипер, препеченото оризово брашно, соса от риба и скаридите; пасирайте до гладка паста. Докато машината работи, налейте ледената вода през тръбичката на уреда; разбийте на лек и пухкав крем. Покрийте с капак и съхранявате в хладилник. Сложете растителното масло в малка купа. Поставете решетка за охлаждане в тавичка за печене и намажете с олио. Нарежете захарната тръстика, надлъжно на секции, така че да се получат 12 дълги ивици. Потопете пръстите си в олиото, след това вземете около 2 супени лъжици от пастата със скариди и оформете равномерно 2,5-сантиметров цилиндър около ивицата захарна тръстика, като оставите по 2,5 см свободни в двата края. Подредете рулцата върху решетката по диагонал, така че да не се допират едно друго. Подредете краставиците, ментата и листата кориандър и марулята върху чиния, оставете настрана. Изпечете рулцата, като ги обърнете веднъж, докато краищата са ярко оранжеви, а плънката е твърда на пипане, 2 до 3 минути от всяка страна. При поднасяне, поставете лист оризова кора в чиния. Натопете сладкарска четка във вода и намажете цялата оризова хартия обилно с вода. Оставете да престои, докато хартията стане гъвкава и малко поомекне. Сложете лист маруля, в единия край на хартията. Поставете парченце краставица, листа мента и кориандър върху марулята. Вземете горещата пръчка захарна тръстика, откъснете скариденото рулце и го поставете върху зеленчуците. Започне да навивате хартията, така че плънката да остане вътре. Потопете в соса и дъвчете както е върху захарната тръстика за сладост (не гълтайте захарната тръстика).
На соса: Счукайте чесъна, лютите чушки и захарта в хаванче, пасатор или блендер. Прибавете рибения сос, лайм и вода. Прецедете в купа за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ