Регистрация

Рулца със скариди и захарна тръстика

Автор:
Биляна Еленкова
|
Дата:
08 Apr
|
Видяна:
258
Оцени рецептата

450 г скариди, обелени и почистени

2 ч.л. сол

2 скилидки чесън

2 лука шалот

2 ч.л. захар

1/4 ч.л. черен пипер

1 с.л. препечено оризово брашно

1 с.л. виетнамски рибен сос

2 с.л. ледена вода

Растително масло за намазване на ръцете

три стръка консервирана захарна тръстика с дължина 15 см, разделени на сектори

1 краставица, обелена и нарязана на тънки пръчици

1 ч пресни листа от мента

1 ч пресен кориандър, листа

12 листа маруля

12 кръгли сушени оризови кори

За соса:

4 скилидки чесън

2 пресни люти чушки Серано

2 с.л. захар

6 с.л. виетнамски рибен сос

4 с.л. пресен лимонов сок

От 6 до 8 супени лъжици вода

 

Сложете скаридите в купа със сол и оставете за 10 минути. Изплакнете със студена вода, отцедете внимателно. Подсушете. В блендер, наситнете чесъна и лука. Добавете захарта, черния пипер, препеченото оризово брашно, соса от риба и скаридите; пасирайте до гладка паста. Докато машината работи, налейте ледената вода през тръбичката на уреда; разбийте на лек и пухкав крем. Покрийте с капак и съхранявате в хладилник. Сложете растителното масло в малка купа. Поставете решетка за охлаждане в тавичка за печене и намажете с олио. Нарежете захарната тръстика, надлъжно на секции, така че да се получат 12 дълги ивици. Потопете пръстите си в олиото, след това вземете около 2 супени лъжици от пастата със скариди и оформете равномерно 2,5-сантиметров цилиндър около ивицата захарна тръстика, като оставите по 2,5 см свободни в двата края. Подредете рулцата върху решетката по диагонал, така че да не се допират едно друго. Подредете краставиците, ментата и листата кориандър и марулята върху чиния, оставете настрана. Изпечете рулцата, като ги обърнете веднъж, докато краищата са ярко оранжеви, а плънката е твърда на пипане, 2 до 3 минути от всяка страна. При поднасяне, поставете лист оризова кора в чиния. Натопете сладкарска четка във вода и намажете цялата оризова хартия обилно с вода. Оставете да престои, докато хартията стане гъвкава и малко поомекне. Сложете лист маруля, в единия край на хартията. Поставете парченце краставица, листа мента и кориандър върху марулята. Вземете горещата пръчка захарна тръстика, откъснете скариденото рулце и го поставете върху зеленчуците. Започне да навивате хартията, така че плънката да остане вътре. Потопете в соса и дъвчете както е върху захарната тръстика за сладост (не гълтайте захарната тръстика).

На соса: Счукайте чесъна, лютите чушки и захарта в хаванче, пасатор или блендер. Прибавете рибения сос, лайм и вода. Прецедете в купа за потапяне.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта