Рачешки кюфтенца с къри сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 3/4 ч универсално брашно
1 1/2 ч топла вода
2 с.л. растително масло
2 ч.л. бакпулвер
1/8 ч.л. сол
450 г рачешко месо
3/4 ч галета
4 големи белтъка, разделени
3 с.л. нарязан магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Допълнително брашно и растително масло за пържене
За къри соса:
1 1/2 с.л. зехтин
1 малка скилидка чесън, счукан
1 ч.л. къри на прах
1/2 ч майонеза
1/2 ч сметана
2 с.л. портокалов сок
1 с.л. захар
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. чътни
Смесете първите пет съставки в средно голяма купа. Оставете течното тесто да престои 1 час на стайна температура. Смесете на рачешкото, галетата, два белтъка и магданоза в голяма купа. Подправя се със сол и черен пипер. Разделете сместа на 24 купчинки и притиснете всяка здраво на кюфтенце. Оваляйте всяко кюфте в брашно и изтръскайте излишното. Непосредствено преди пържене, разбийте останалите белтъци в малка купа на сняг. Прибавете при тестото. Загрейте олиото във фритюрник или тежка тенджера, до 180ºС. Потопете рачешките кюфтенца, едно по едно, в тестото, така че да се покрият напълно. Внимателно пуснете в маслото. Повторете с останалите топчици и гответе до бледо златисто кафяво, около 5 минути. Прехвърлете с лъжица върху хартиени кърпи, за да се отцедят. Сервира се с къри сос. Прави 24 кюфтенца.
На соса:
Загрейте олиото в малък тиган на среден огън. Добавете чесъна и запържете леко в продължение на 1 минута. Добавете кърито на прах и разбъркайте в продължение на 1 минута. Прехвърлете сместа в блендер. Добавете останалите съставки и пасирайте, до гладкост. Изсипете в купа. Поднесете с кюфтенцата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ