Предястие със сос Айоли
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 двойна партида сос Айоли
6 малки артишока, почистени, сварени и сърцевината извадена
3 кг риба треска, поширана
450 г тънко нарязано и начукано сурово говеждо филе
225 г снежен грах, почистен, бланширан и освежен в студена вода
225 г зелен фасул, почистен, бланширан и освежен в студена вода
450 г моркови, нарязани на парчета от по 5 см
1,3 кг карфиол, само цветчетата
450 г нахут, сварен
3 супени лъжици червени или зелени чушки, нарязани
450 г чери домати
450 г тиквички, нарязани
450 г малки картофи, сварени
6 големи яйца, твърдо сварени, нарязани на половинки
4 супени лъжици каперси
1/2 чаша магданоз, нарязан
За соса Айоли:
8-10 скилидки чесън, обелени
2 жълтъка, на стайна температура
сол и прясно смлян черен пипер
сокът от 1 лимон
1 чаена лъжичка дижонска горчица
1 1/2 чаши олио (1/2 зехтин, 1/2 фъстъчено) на стайна температура
1. Сложете сос Айоли в центъра на всеки артишок.
2. Поставете напълнения с Айоли артишок в средата на всяка чиния и подредете треската, карпачото, готовите зеленчуци и яйца около него в кръг. Поръсете с магданоз и каперси.
За 12 порции.
На соса Айоли:
1. Пюрирайте чесъна в кухненски робот или пасатор. Разбийте жълтъците в малка купа, до побеляване и гладкост и ги добавете при чесъна. Добавете сол и черен пипер на вкус, лимонов сок и горчица и разбийте на гладка паста.
2. Докато уредът все още работи, добавете олиото, много бавно, в сместа на постоянен поток и смесвайте непрекъснато до получаването на гъст, лъскав сос. Прехвърлете в съд за съхранение, покрийте с фолио и съхранявайте в хладилник, докато сте готови за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ