Печена пуйка със сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
5 кг пуйка
Сол и черен пипер на вкус
6 с.л. брашно
Сол и черен пипер
Пилешки бульон
1. Ако пуйката е замразена, може да се размрази в микровълновата фурна (според инструкциите на производителя) или като се постави в хладилника в продължение на една нощ или докато се размрази.
2. Измийте пуйката и подсушете. Поръсете отвътре със сол и черен пипер на вкус.
3. Завържете краката. Вържете крилата и краката към тялото.
4. Пригответе топлоустойчива, неметална чиния или малка тенджера с капак, подходяща за микровълновата фурна.
5. Сложете пуйката с гърдите надолу в съда.
6. Сгорещете, непокрито, за половината време от цялото готвене, за 3 минути на килограм (общо 36 мин.)
7. Обърнете пуйката с гърдите нагоре и продължете да готвите, покрита с хартиена кърпа за останалата половина от времето за готвене. (3 минути на килограм или още 36 мин.)
8. Извадете и поставете термометър в месото, без да докосва никакви кости. Трябва да показва 70С по време на готвене.
9. Ако температурата не е 70С, върнете пуйката в микровълновата фурна за още няколко минути, докато е достигната правилната температура.
10. Оставете пуйката да престои покрита с алуминиево фолио при стайна температура от 20 до 30 минути, за да завършите готвенето. Вътрешната температура на пуйката трябва да бъде 75С след престояване.
11. Докато пуйката престоява на стайна температура, пригответе соса. Трябва да я извадите от съда.
12. Изсипете соковете от съда в купа, като оставите залепналото по дъното.
13. Оставете мазнините да изплуват на повърхността. Обезмаслете около 6 супени лъжици мазнина. Заделете съда от готвене, без да го миете. (Ако няма достатъчно мазнина, добавете масло или маргарин, така че да се получат 6 супени лъжици общо. Изхвърлете излишната мазнина.)
14. Върнете мазнината в тавичката от печенето.
15. Добавете брашното, сол и черен пипер на вкус.
16. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 4 минути или докато покафенее леко.
17. Измерете останалите сокове от съда и добавете достатъчно пилешки бульон, за да се получат 3 чаши.
18. Постепенно добавете течността в брашнената смес, докато стане гладка, като остъргвате стените на съда, за да отделите залепналите частици.
19. Сгорещете, непокрито, в микровълновата фурна за 14 минути или до сгъстяване и гладкост. Разбърква се от време на време по време на последната половина на готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ