Регистрация

Пастет от прясна и пушена сьомга

Автор:
Ирина Чавдарова
|
Дата:
07 Jun
|
Видяна:
656
Оцени рецептата

1/4 ч сметана

1/4 ч заквасена сметана

3 ч студена вода

1 обелен и нарязан на парчета морков

1 малка глава лук, нарязан тънко

1 дафинов лист

3 тънки резена лимон

1 прясна червена люта чушка

450 г прясна сьомга, филе с кожата

4 лука шалот, ситно нарязан

1 1/2 с.л. + 1/2 чаша (1 бучка) безсолно масло, на стайна температура

226 г пушена сьомга, нарязана на кубчета

2 с.л. лимонов сок

1 1/2 ч.л. сол

1/4 ч.л. бял пипер

1 с.л. ситно нарязан пресен копър + няколко стръкчета за украса

6 с.л. пречистено масло (разтопете 6 с.л. масло в тенджера на умерен огън; отстранете от огъня и отстранете пяната отгоре; с малък черпак, изгребете само бистрата течност от съда, като изхвърлите малките твърди частици)

 

Смесете сметаната и заквасената сметана в малка купа. Съхранява се в хладилник. Комбинирайте студената вода, морковите, лука, дафиновия лист, резените лимон и лютата чушка в тенджерка, достатъчно голяма, за да побере сьомгата на един слой. Оставете да заври и варете 10 минути. Намалете котлона и оставете да къкри. Добавете сьомгата, с кожата нагоре. Оставете да къкри много леко на умерено слаб огън, докато сьомгата се свари, за около 10 минути. Не преварявайте. Махнете сьомгата от бульона и изхвърлете кожата. Охлажда се напълно. Запържете лука в 1 1/2 с.л. масло в малък тиган на умерен огън, като разбърквате, до златисто около 5 минути. Прехвърлете в купата на кухненски робот. Добавете сьомгата, пушената сьомга и сметановата смес в кухненския робот. Пюрирайте до гладкост. Без да спирате да разбивате, добавете останалата 1/2 чаша масло, малко по малко, до гладкост. Добавете лимоновия сок, солта и черния пипер. Добавете копъра. Изсипете сместа в 4 чашки за суфле или декоративни купички за сервиране. Загладете отгоре с гумена шпатула. Украсете с няколко пресни стръка копър, както и цял дафинов лист и малки ивици сладка червена чушка, ако желаете. Изсипете пречистеното масло върху всяка купичка, така че да се покрие напълно. Оставете в хладилника за 4 часа докато стегне.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта