Омар с къри сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1,4 кг месо от омар, сварено
4 ч от течността, в която са варени омарите
4 с.л. (1/2 бучка) масло
1 ч нарязан лук
1 1/2 с.л. къри на прах
1 с.л. нарязан чесън
1 с.л. доматено пюре
1/4 ч калвадос или ябълкова ракия
1 ч сухо бяло вино
3 стръка прясна мащерка или 1 ч.л. сушена мащерка
3 стръка пресен магданоз
1 дафинов лист
2 1/2 с.л. брашно
Разтопете 1 с.л. масло в голяма тенджера на умерен огън. Добавете лука, кърито и чесъна, запържете 2 минути. Добавете доматения сок. Кипнете сместа за 2 минути. Добавете доматеното пюре, след това калвадоса. Кипнете сместа за 2 минути. Добавете четири чаши от течността, в която сте сварили омарите, виното, мащерката, магданоза и дафиновия лист; оставете да заври. Намалете огъня; оставете да къкри, докато сосът се редуцира до 1 2/3 чаши, около 45 минути. Прецедете в средно голям тиган, изхвърлете твърдите частици. Смесете 2 супени лъжици масло и брашното в малка купа. Сложете соса да заври на слаб огън. Смесете, като разбърквате енергично, маслото в сместа; варете 2 минути, като разбърквате постоянно. Поръсете със сол и пипер и сервирайте. Разтопете 1 с.л. масло в друга голяма тенджера на умерена температура. Добавете месото. Запържете само докато се сгорещи всичко, около 1 минута. Разделете соса в четири чинии. Подредете месото върху соса и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ