Регистрация

Лучена тарталета

Автор:
Рая Пешева
|
Дата:
05 Aug
|
Видяна:
362
Оцени рецептата

За тестото:

200 г брашно

130 г безсолно масло, омекотено

3 с.л. вода

1 яйце

щипка сол

За пълнежа:

400 г лук

30 г бекон, нарязан на тънки ивици

50 г безсолно масло

350 мл сметана

350 мл мляко

4 яйца

щипка настърганo индийско орехче

1 с.л. нарязан магданоз

Сол и черен пипер

 

Направете кладенче в брашното и разбийте яйцето, след което го поставете в кладенчето заедно с маслото, солта и малко от водата. Разбъркайте съставките в брашното с върховете на пръстите, като добавяте по малко вода, до получаването на желаното тесто. Съберете цялото тесто на топка, след това омесете, докато е мек и еластично. Оставя се в хладилника, за да стегне отново, преди да го разточите. Обелете лука. Нарежете го на тънки пръстени и претеглете 300 грама. Задушете бекона, нарязан на много фини ленти в маслото. Оставете ги да получи златист цвят, след това добавете нарязания на тънки филийки лук и оставете да се задушат до омекване. В купа разбийте сметаната, млякото и яйцата, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Когато лукът се задуши, го добавете към сместа в купата и добавете нарязания наситно магданоз. Разточете тестото на слой с дебелина 2 мм и го застелете дъното на намазана с масло тавичка за пай (26 см в диаметър и най-малко 3 см дълбока). Изрежете диск от алуминиево фолио със същия диаметър като тавичката и го поставете върху тестото. Поставете някаква тежест отгоре. Загрейте фурната до 150°С и изпечете тестото за половин час. Следете коричката и веднага след като започне да става златиста, свалете алуминиевото фолио и тежестите. Печете до готовност, но не оставяйте дъното да покафенее. Напълнете блата с лучената смес. Върнете тарталетата във фурната. Температурата отново трябва да е 150C. Печете около час. Към края на печенето може да намалите малко огъня. Готова е, когато плънката се стегне напълно. Сервира се топло, нарязано на малки резени.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта