Лучена тарталета
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
200 г брашно
130 г безсолно масло, омекотено
3 с.л. вода
1 яйце
щипка сол
За пълнежа:
400 г лук
30 г бекон, нарязан на тънки ивици
50 г безсолно масло
350 мл сметана
350 мл мляко
4 яйца
щипка настърганo индийско орехче
1 с.л. нарязан магданоз
Сол и черен пипер
Направете кладенче в брашното и разбийте яйцето, след което го поставете в кладенчето заедно с маслото, солта и малко от водата. Разбъркайте съставките в брашното с върховете на пръстите, като добавяте по малко вода, до получаването на желаното тесто. Съберете цялото тесто на топка, след това омесете, докато е мек и еластично. Оставя се в хладилника, за да стегне отново, преди да го разточите. Обелете лука. Нарежете го на тънки пръстени и претеглете 300 грама. Задушете бекона, нарязан на много фини ленти в маслото. Оставете ги да получи златист цвят, след това добавете нарязания на тънки филийки лук и оставете да се задушат до омекване. В купа разбийте сметаната, млякото и яйцата, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче на вкус. Когато лукът се задуши, го добавете към сместа в купата и добавете нарязания наситно магданоз. Разточете тестото на слой с дебелина 2 мм и го застелете дъното на намазана с масло тавичка за пай (26 см в диаметър и най-малко 3 см дълбока). Изрежете диск от алуминиево фолио със същия диаметър като тавичката и го поставете върху тестото. Поставете някаква тежест отгоре. Загрейте фурната до 150°С и изпечете тестото за половин час. Следете коричката и веднага след като започне да става златиста, свалете алуминиевото фолио и тежестите. Печете до готовност, но не оставяйте дъното да покафенее. Напълнете блата с лучената смес. Върнете тарталетата във фурната. Температурата отново трябва да е 150C. Печете около час. Към края на печенето може да намалите малко огъня. Готова е, когато плънката се стегне напълно. Сервира се топло, нарязано на малки резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ