Лозови сармички
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 буркан лозови листа (или пресни)
За плънката:
2 с.л. олио
450 г телешка или агнешка кайма
2 глави лук, нарязани
1 скилидка чесън; счукан
2 ч вода
1/2 ч доматен сос
1 ч ориз
2 с.л. нарязан джоджен
2 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. сол
Черен пипер на вкус
1/8 ч.л. канела
1/2 ч стафиди
1/4 ч вино
1/4 ч орехи
2 ч вода
1 лимон (сокът само)
За соса:
3 яйца
2 лимона (сокът само)
1 ч горещ бульон
Ако използвате консервирани лозови листа, изплакнете саламурата в купа със студена вода. Подгответе пресните лозови листа, като се налива чаша вряща вода над тях в купа. Отцедете. Разположете 5 или 6 листа наведнъж върху равна повърхност. Отрежете с нож твърдото стъбло.
На плънката: сгорещете масло в голям тиган.Изпържете каймата, лука и чесъна на умерен огън за около 5 минути, като разбърквате. Добавя се водата и останалите съставки. Оставете да заври. Покрийте. Намалете огъня и оставете да къкри 10 минути, докато водата се абсорбира. Свалете от котлона и изчакайте, докато изстине достатъчно, за да се работи със сместа. Сложете 1 чаена лъжичка върху лозовия лист, в близост до стъблото. Прегънете лявата страна на листа към центъра, а след това дясната страна към центъра. Частта откъм стъблото завийте върху плънката. Навийте на руло и подредете на дъното на голяма тенджера, плътно едно до друго, докато всички листа (с изключение на 3) и плънката се изразходват. Сложете заделените 3 листа отгоре, така че да покрият сармичките. Сложете една чиния отгоре, за да не се разпаднат по време на готвене. Добавя се вода и лимонов сок. Оставете да заври. Покрийте. Намалете огъня и оставете да къкри 45 минути. Когато сте готови, свалете съда от огъня. Направете соса с яйце и лимонов сок и го добавете към бульона веднага или сервирайте без сос или като студено предястие, или като горещо предястие.
На лимоновия сос: разбийте яйцата до побеляване, най-малко 5 минути, с електрически миксер или 10 до 15 минути на ръка. Добавете сока бавно, като разбивате през цялото време. Смесете 1 чаена чаша от горещия бульон с разбитите яйца, като разбърквате бързо с лъжица (или телена бъркалка), така че топлината да не пресече яйцата. Гответе на много слаб огън, докато се сгъсти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ