Лозови сармички по гръцки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч бял ориз
1 ч + 3 супени лъжици зехтин
1 ч ситно нарязан жълт лук
3 стръка зелен лук, включително перата, нарязан ситно
1/4 ч наситнен пресен магданоз
2 с.л. наситнена прясна мента
1/2 ч кедрови ядки
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
450 г лозови листа от буркан
Няколко стръка пресен магданоз
Около 3/4 чаша прясно изцеден лимонов сок
1 чаша домашен пилешки бульон или вода, горещ
Допълнително прясно изцеден лимонов сок
Настъргана лимонова кора за гарнитура
Измийте и отцедете ориза. Сгорещете 3 супени лъжици зехтин в тиган на средно силен огън. Добавете жълтия лук и задушете, докато омекне, но без да покафенява, за около 5 минути. Прехвърля се в купа и се добавят отцеденият ориз, 1/2 чаша от останалия зехтин, зеленият лук, магданозът, кедровите ядки, канелата, бахарът, сол и пипер. Заделете. Изплакнете лозовите листа под течаща студена вода, за да премахнете соления разтвор колкото е възможно, подсушете и сложете в чиния. Отрежете и изхвърлете твърдите краища. Сложете по 1 супена лъжица от оризовата смес в центъра на всяко листо, близо до основата. Сгънете краищата и навийте сармички. Сложете около 2 супени лъжици от останалия зехтин на дъното на голяма тенджера и подредете един ред стръкчета магданоз, за не залепват сармите. Подредете ги със затворената страна надолу и и направете слоеве, колкото е необходимо. Поръсете с останалите 5 супени лъжици зехтин, лимонов сок и 1/2 чаша бульон или вода върху листата. Покрийте с термоустойчива чиния, за да не се разместват и развият по време на готвене. Покрийте тенджерата и оставете да заври на слаб огън. Варете, докато оризът омекне, около 1 час. По време на готвене, добавяйте по малко от топлия бульон, за да се запазят сармите влажни. Махнете от огъня и се охлаждат в съда. Поръсете с лимонов сок на вкус, гарнирайте с лимонови кори и поднесете на стайна температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ