Регистрация

Капоната I

Автор:
Благослава
|
Дата:
07 Apr
|
Видяна:
171
Оцени рецептата

900 г патладжани, нарязани на кубчета от по 2,5 см

1/4 чаша зехтин екстра върджин, повече, ако е необходимо

2 скилидки чесън, счукан

1 средна глава червен лук, обелен и нарязан наполовина, след това на филийки

2 чаши целина, нарязана

2 чаши домати, зрели, нарязани

3 дафинови листа, (или повече)

2 с.л. червен винен оцет, или повече на вкус

2 супена лъжица каперси, малки или големи, нарязани

1/2 чаша маслини Каламата, или други консервирани маслини, едро нарязани, без костилката

сол

пипер, прясно смлян

1/4 чаша босилек, прясно нарязан

3 с.л. кедрови ядки, печени или нарязани орехи

магданоз, нарязан пресен

 

Поставете патладжана в гевгир и поръсете щедро със сол. Нека престои най-малко 1/2 час; изплакнете добре със студена вода, отцедете и подсушете с хартиени кърпи.

Сгорещете 1/4 чаена чаша олио в голям тиган на средно-висока температура.

Постепенно добавете патладжаните, като се разбърква непрекъснато. Добавете още масло, ако е необходимо, за да не залепва патладжанът.

Веднага след като всички парчета патладжан са в тигана, постепенно се добавят чесънът, лукът и целината. Гответе, докато се стоплят продуктите, но не бива да покафеняват. Прибавете доматите, дафиновите листа, оцета, каперсите и маслините. Разбъркайте добре и намалете огъня до слаб. Гответе за около 15 до 20 минути, или докато патладжанът омекне и се усеща ароматът. Овкусете със сол, черен пипер, оцет и каквото е необходимо допълнително. Добавете листа босилек, ядки и магданоз. Сервирайте топло, на стайна температура или охладено.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта