Регистрация

Калмари по гръцки

Автор:
irina
|
Дата:
07 Apr
|
Видяна:
254
Оцени рецептата

1 килограм малки калмари

1/2 ч царевично олио

1 средна глава лук, ситно нарязан

1/2 ч късозърнест ориз

1/2 ч доматено пюре

1/4 ч вода

1 малка пръчка канела

2 зърна карамфил

Сол

прясно смлян черен пипер

1/2 ч сухо бяло вино

 

Изплакнете добре почистените калмари – трябва да ви останат само тубите, а останалото месо нарежете ситно. Подсушете и заделете. Сгорещете 1 супена лъжица масло в тигана и леко запържете лука до прозрачност. Прибавете ориза и разбърквайте на котлона в продължение на 2 минути. Добавете доматеното пюре, водата, пръчката канела, карамфила, нарязаните калмари и сол и черен пипер на вкус. Покрийте и оставете да къкри на слаб огън за 10 минути или докато течността се абсорбира. Извадете пръчката канела и карамфила. Напълнете тубите калмари с оризовата смес, без да препълвате, тъй като оризът ще увеличи обема си по време на готвене. Затворете отгоре с клечки за зъби или зашийте с канап. Сгорещете останалото олио в дълбок тиган и запържете калмарите докато се позапържат, като ги обръщате често. Намалете огъня, добавете виното, покрийте и оставете да къкри леко на слаб огън за 1 час или докато калмарите омекнат. Добавете малко вода, ако е необходимо в тигана по време на готвене. Поднася се горещо или топло като мезе.





Виж още от категория "Предястия"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта