Артишок с копър
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
12 артишока
1 лимон (само сокът)
Лимонови резенчета
3 с.л. брашно (по желание)
1/2 ч нарязани зелен лук, бялата част
1/4 ч зехтин или друго олио
1 лимон (само сокът)
3 ч вода
Сол
прясно смлян бял пипер
2 с.л. ситно нарязан копър
3 ч.л. царевично брашно
Студена вода
2 яйца
Нарязан копър за гарнитура
Измийте артишока и отсечете стъблото близо до основата. Пригответе купа студена вода със сока от 1 лимон и няколко лимонови резенчета. Ако желаете разбъркайте 2-3 супени лъжици брашно, тъй като това е доста ефективно против потъмняване. Когато всеки артишок е готов, го натъркайте с резен лимон от купата и поставете в купата, докато всички са готови. Сгответе възможно най-скоро. Премахнете 3 или 4 слоя от листата докато останат само меките вътрешни листа. Разполовете. В голям тиган леко запържваме пресния лук в масло, докато омекне. Добавяме сока от 1/2 лимон, вода, около 2 супени лъжици сол и смлян черен пипер. Оставете да кипне. Отцедете и сложете готовия артишок в тиган с копъра. Сложете на котлона бавно да къкри, похлупете и оставете да къкри леко в продължение на 30 минути или докато артишокът омекне. Прецедете течността в тенджера и варете докато се редуцира наполовина от първоначалното количество (около 1-1/2 чаши). Дръжте артишока на топло. Смесете царевичното брашно с малко студена вода и смесете с бульона. Разбърква се, докато се сгъсти и забълбука леко. Оставя се да къкри. Разбийте яйцата в купа за смесване на пяна до побеляване и постепенно добавете останалия лимонов сок. Прибавете постепенно във врящия бульон, като разбивате постоянно. Върнете в тигана и разбърквайте на слаб огън за една минута, до готовност на яйцата. Артишокът се поднася полят със сос отгоре и се поръсва със ситно нарязан копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ