Айвар (печени чушки и патладжан)
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
12 червени люти чушки, пресни
4 средни патладжана
3/4 чаена чаша зехтин или царевично олио
1 голяма глава лук, накълцан
3 скилидки чесън, нарязани ситно
2 супени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици червено вино
сол на вкус
пипер на вкус
магданоз, за поръсване
Изпечете чушките и патладжаните и ги поставете в хартиена торба, за да се запарят в продължение на 10 минути. Обелете ги и почистете от дръжките и семената.
Намачкайте пипера и патладжана до хомогенна маса.
Сгорещете 3 супени лъжици олио в голям тиган и запържете леко лука, докато омекне хубаво. Добавете чесъна и гответе още 2 минути. Сваля се от огъня и се прибавя при кашата с патладжани. Смесете хубаво.
Бавно добавете останалия зехтин в сместа, като се разбърква непрекъснато, за да се поеме цялата мазнина.
Добавят се лимонов сок и оцет, сол и черен пипер на вкус.
Прехвърлете в купа и гарнирайте с магданоз.
Сервира се като предястие, намазано на дебели филии бял хляб или питки. Също така може да поднесете гарнитура към скара или печени меса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ