Приготвят тон и половина омлет в Белгия
10 хиляди яйца мобилизира братството на гигантските омлети.
За осемнадесета поредна година в град Малмеди – Източна Белгия ще се съберат членовете на едно от най-големите братства на гигантските омлети, за да нахранят близо 4 хиляди души с яйчената смес, като правят всяка година през месец август вече близо две десетилетия.
80 готвача, членове на нестандартния „орден“ ще се включат в бъркането и изпичането на храната, в която ще бъдат вложени 10 000 яйца и близо 100 литра олио. Диаметърът на гигантския омлет ще бъде 4,5 метра, а теглото му след изпичането – тон и половина. Майсторите на ястието ще използват вместо тиган голям тефлонов кръгъл съд, чието дъно ще бъде нажежено с електрически нагреватели.
Ръководителят на омлетното братство – Жан-Пиер Жил обяснява пред Интерфакс, че кулинарната традиция е вид акт на сплотяване между хората, който ги кара да излязат заедно и да се позабавляват в деня на Успение Богородично.
Подобни тържества организират и другите шест братства на гигантския омлет. Две от тях са в страната, от която призхожда вкусният аламинут – Франция; има също и в САЩ, Канада, Нова Каледония и Аржентина.
А ето и няколко вкусни рецепти за омлет:
ПОДОБНИ СТАТИИ
За да се сготви съвършен омлет, се използват точно три яйца и чугунен тиган с диаметър 20 см. виж още »
Омлет с диаметър 4,5 метра се разходи из аржентинския град Пигуе. виж още »
Вижте победителите в най-бързото изпиване на кетчуп, най-голямата салата Цезар, най-високата кула от палачинки и много други. виж още »
КОМЕНТИРАЙ