Регистрация

Приготвят тон и половина омлет в Белгия

14 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 4103
Приготвят тон и половина омлет в Белгия

10 хиляди яйца мобилизира братството на гигантските омлети.

За осемнадесета поредна година в град Малмеди – Източна Белгия ще се съберат членовете на едно от най-големите братства на гигантските омлети, за да нахранят близо 4 хиляди души с яйчената смес, като правят всяка година през месец август вече близо две десетилетия.

80 готвача, членове на нестандартния „орден“ ще се включат в бъркането и изпичането на храната, в която ще бъдат вложени 10 000 яйца и близо 100 литра олио. Диаметърът на гигантския омлет ще бъде 4,5 метра, а теглото му след изпичането – тон и половина. Майсторите на ястието ще използват вместо тиган голям тефлонов кръгъл съд, чието дъно ще бъде нажежено с електрически нагреватели.

Ръководителят на омлетното братство – Жан-Пиер Жил обяснява пред Интерфакс, че кулинарната традиция е вид акт на сплотяване между хората, който ги кара да излязат заедно и да се позабавляват в деня на Успение Богородично.    

Подобни тържества организират и другите шест братства на гигантския омлет. Две от тях са в страната, от която призхожда вкусният аламинут – Франция; има също и в САЩ, Канада, Нова Каледония и Аржентина.

 

А ето и няколко вкусни рецепти за омлет:

Яйчен флан с мляко

Омлет със зеленчуци

Пухкав бирен омлет

Омлет с гъби пачи крак

Омлет с кашкавал и зеленчуци

Азиатски омлет с ориз и бекон

Изпански омлет с гъби и чушки

Фритата с морски дарове

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Седемте френски правила за правенето на идеален омлет

За да се сготви съвършен омлет, се използват точно три яйца и чугунен тиган с диаметър 20 см.   виж още »

15 000 яйца и 100 кг шунка влизат в гигантски омлет

Омлет с диаметър 4,5 метра се разходи из аржентинския град Пигуе. виж още »

С какво храната влиза в рекордите на Гинес

Вижте победителите в най-бързото изпиване на кетчуп, най-голямата салата Цезар, най-високата кула от палачинки и много други.  виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта