Три френски правила за хранене на детето
Спазвайте часовете на хранене на децата, определяйте лимити на количеството и пропускайте десертите.
Затлъстяването при децата е глобален проблем на съвременните родители и подрастващото поколение, което е жертва на фаст фууда, заседяването пред компютъра и некачествените продукти. Деца с наднормено тегло е имало и в миналото, но те са били рядкост за европейските наследници, за които е установено, че всяко трето дете развива или е с предпоставки да развие наднормено тегло. А оттам идва началото на едни нездрав по презумпция организъм, който трябва да съществува, за да се лекува, а не да създава и да се радва на живота. Затова неправилното хранене силно ощетява личността, като я прави непълноценна.
През изминалата седмица френски медии откриха и разпространиха завет от 1565-а година, който съветва родителите как правилно да подхождат към изхранването на невръстните си потомци. Дори и днес, в ерата на науката и иновациите, мнозина хранителни експерти от цял свят се застъпиха за вехтите съвети, защото откриват в трите основни принципа силен резон. Ето и какви са бабините френски препоръки:
1. Хранете детето в определен час! Родителят не трябва да тича всеки път, щом мъничето изрече с надежда "ам". Дори и да имате злоядо дете, ако пропусне две или три поредни хранения в часовете, определени за това, на четвъртото сервиране ще е по-благосклонно да поеме храната, която му давате. При по-малките този график е през около 3 часа. За по-порасналите деца се разрежда на 4 и дори 5 часа. Добре е обаче всеки ден да се случва в едно и също време. Не е подсъдно да се прпусне дадено за деня ядене, особено междинно, стига да се пропуска всеки ден. Затова, мили родители, създайте си най-лесния и удобен за вас график, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го спазвайте. Така метаболизмът на мъничето сам ще се активира, когато дойде времето за "ам". А през останалите часове ще си почива качествено, вместо да похапва безразборно чипсове и кексове, които да убият апетита щом дойде време за основното хранене.
2. Определете порциите според нуждите и не позволявайте да се прекалява с храната! На някои деца им трябва специфична диета - повече риба, повече калций, добавен от млечни продукти, месни протеини и какво ли още не. Не разчитайте, че в едно хранене ще съберете цалата гама от полезни вещества, необходима на детето за деня. Преценете си менюто по два критерия - КОЛИЧЕСТВО И СЪДЪРЖАНИЕ. Така ще можете да сервирате сирененото хранене на закуска или вечеря, месото на обяд, зеленчуците за предястие, като същевременно следите колко точно от тях ще бъдат изядени. И от това наблюдение ще можете да изберете храната за утрешния ден.
Някои деца са склонни да преяждат с любимите си ястия, игнорирайки останалите. Ако им позволите да го правят, ги лишавате от балансирано и пълноценно хранене. Затова не им сервирайте всичко на куп. Ако хапват от любимата си риба, сервирайте им 200-300 грама в зависимост от нуждите и щом я изядат, ги похвалете, а не предлагайте да допълните порцията им. Така стомахът ще преработи нужното количество, за да успее да се отърве от него и да почувства глад точно когато дойде време за следващото ядене.
3. Пропуснете десертите! Децата обичат сладкиши и едва ли някой родител се съмнява в това. Мнозина обаче правят грешката да обещаят торта, кекс или бонбони на мъничето си, при условие, че си изяде останалата храна. Мили майки и татковци, правите огромна грешка. По-добре е да научите детето, че има едно сладко ядене за деня и то ще се случи на сутринта, ако миналия ден са си изяли всичко както трябва. Сладкишите на пълен корем са бич за храносмилетелната система. Най-подходящо е да се дават на закуска като единствено ядене.
Колкото и странно да звучи плодът след хранене е също така вреден, както и шоколада. И двете предизвикват силни ферментационни процеси, които пречат на правилното усвояване на полезните вещества от храната, създават киселинна среда в стомаха и водят до отпадналост, лошо настроение и затруднено храносмилане. Няма смисъл да го причинявате на децата. Щом държите да хапват плодове - сервирайте ги половин час преди времето за ядене. Така полезният дар на природата няма да изиграе вредните си козове.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Класически сосове във френската кухня. виж още »
Защо децата празнуват на Първи юни и как Sweet Dreams зарадва малчуганите? виж още »
Внимавайте с дъвките в Сингапур, с кетчупа във Франция и с религиозните храни в Норвегия. виж още »
КОМЕНТИРАЙ