Пълнен шаран със сушени плодове, домати и зеленина
Шаран за Никулден с плънка от сини сливи, стафиди, кайсии, домати, орехи и магданоз.
Необходими продукти:
- 1 шаран около 2 килограма
- 2 пресни домата плюс един за украса
- половин връзка магданоз
- 60 г стафиди (най-добре става с едри бели)
- 60 г сушени сини сливи без костилка
- 60 г сушени кайсии
- 60 г орехови ядки
- 60 г фъстъци
- 2 глави лук
- 2 лимона плюс 1 за украса
- лимонов сок
- зехтин
- вода
- сол
- босилек (сух)
- риган
- кимион
Начин на приготвяне:
1. Почистете шарана и го осолете хубаво както отвън, така и в корема, след което го оставете да попие солта.
2. Запържете лука в зехтина до златисто, прибавете в него нарязаните на кубчета домати и сушените плодове, нарязани на ситно.
3. Обелете и разполовете фъстъците, а ореховите ядки натрошете на парчета. Не ги смилайте, защото вкусът им ще се загуби в плънката. Добавете ги в запръжката.
4. На финала на пърженето прибавете магданоза и подправки на вкус. Разбъркайте хубаво и оставете да застине.
5. Напълнете шарана със запръжката и го зашийте добре с дебел конец. Тук може да ви потрябва помощ, защото рибата се хлъзга и е трудна за удържане дори и в тава.
6. Поставете на дъното на тавичка метално фолио и сложете шарана върху него. Сипете пръст вода и увийте тавата с още метално фолио.
7. Печете в средата на загрята на 200 градуса фурна без вентилатор за 40 мин., след което махнете фолиото.
8. Нарежете един домат и един лимон на кръгчета и украсете с тях рибата. Ако ви е останало от плънката, можете да я сложите в тавата да се запече.
9. Гответе още 15-20 мин. и сервирайте с допълнителни резени лимон и лимонов сок.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ