Регистрация

Домашен кекс с мармалад от вишни

Домашен кекс с мармалад от вишни
Лесно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2531

Кексчетата на Албена с вишнево сладко и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тези кексчета са на любимата ми леля Албена, която е страхотен самоук кулинар и вече е събрала достатъчно рецепти от цял свят, че да може да сготви почти всичко. От четвърт век тя не живее в България, затова родните рецепти имат особен сантимент за нея. Особено онези, които се приготвят с бурканите, които ежегодно й изпращаме.

Необходими продукти:

  • 1 бурканче сладко от вишни (около 300 грама)
  • 2 яйца
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. захар
  • 100 г разтопено масло
  • 1 ч.ч. мляко
  • 1 пакет бакпулвер
  • 1 пакет ванилова захар

Начин на приготвяне:

1. С миксер разбийте яйцата и постепенно вкарайте в тях захарта.

2. Добавете млякото, разтопеното масло, ваниловата захар, бакпулвера, а накрая бавно – брашното. Бъркайте до хомогенизиране.

3. Намаслете формичка за кекс или силиконови формички за кексчета и изсипете 2/3 от тестото вътре.

4. Отворете бурканчето със мармалад. Можете да използвате други плодове по желание, но е важно да са цели или поне на големи парчета. Подредете плодовете или част от тях върху тестото и залейте с останалата част от сместа.

5. Най-отгоре посипете соса от сладкото.

6. Печете на 180 градуса. Ако готвите в малки формички – ще ви отнеме около 30 минути. В голямата кексова форма сладкишът се пече около 40 минути, но всичко зависи от спецификите на фурната. Не отваряйте преди 30-тата минута за проверка, освен ако нямате сериозни причини да го направите.

7. Извадете сладкиша от формичката чак след като се е охладил хубаво. По желание можете да поръсите с пудра захар.

кексчето на леля с вишни

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта