Домашен кекс с мармалад от вишни
Кексчетата на Албена с вишнево сладко и ванилия.
Тези кексчета са на любимата ми леля Албена, която е страхотен самоук кулинар и вече е събрала достатъчно рецепти от цял свят, че да може да сготви почти всичко. От четвърт век тя не живее в България, затова родните рецепти имат особен сантимент за нея. Особено онези, които се приготвят с бурканите, които ежегодно й изпращаме.
Необходими продукти:
- 1 бурканче сладко от вишни (около 300 грама)
- 2 яйца
- 1,5 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. захар
- 100 г разтопено масло
- 1 ч.ч. мляко
- 1 пакет бакпулвер
- 1 пакет ванилова захар
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте яйцата и постепенно вкарайте в тях захарта.
2. Добавете млякото, разтопеното масло, ваниловата захар, бакпулвера, а накрая бавно – брашното. Бъркайте до хомогенизиране.
3. Намаслете формичка за кекс или силиконови формички за кексчета и изсипете 2/3 от тестото вътре.
4. Отворете бурканчето със мармалад. Можете да използвате други плодове по желание, но е важно да са цели или поне на големи парчета. Подредете плодовете или част от тях върху тестото и залейте с останалата част от сместа.
5. Най-отгоре посипете соса от сладкото.
6. Печете на 180 градуса. Ако готвите в малки формички – ще ви отнеме около 30 минути. В голямата кексова форма сладкишът се пече около 40 минути, но всичко зависи от спецификите на фурната. Не отваряйте преди 30-тата минута за проверка, освен ако нямате сериозни причини да го направите.
7. Извадете сладкиша от формичката чак след като се е охладил хубаво. По желание можете да поръсите с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ