Три странни хранителни правила по света
Внимавайте с дъвките в Сингапур, с кетчупа във Франция и с религиозните храни в Норвегия.
Навред по света съществуват странни правила, приемани от местните с особено разбиране и подкрепа, но пък изключително странни за чужденците. Затова туристите нерядко изпадат в неудобни ситуации и дори отнасят по някоя глоба заради липсата си на познания относно местния етикет. Каналът Top of the Тops посочва три доста нашумели туристически дестинации, в които съществуват странни правила, за които е добре да се знае още преди преминаването на границата.
Забравете за дъвките в Сингапур. Островният град-държава е едно от най-чистите гъстонаселени места на Земята, което може и да се похвали с едно от най-ниските нива на престъпност. Затова в страната има стотици хиляди правила и закони, които изискват дълбоко познаване. Пък и за всичко си има глоби, които бързо научават чужденците да се съобразяват с обстановката на всяка крачка.
Дъвките лепнат, разнасят микроби и цапат. Ето защо в Сингапур почти няма шанс да си намерите дъвка в магазините. Глобата за изплюта дъвка е равна на глобата за носене на прекалено много дъвки (над 50 на брой в един човек) и струва $ 1 000. По този начин обществото се учи да не мляска на публични места и да пази заветната чистота, емблематична за острова.
Не яжте религиозна храна в Норвегия. Ако споделите, че сте на вид религиозни пости или по религиозни причини не консумирате даден хранителен продукт, няма да бъдете гледани с добро око в Страната на фиордите. Там разговорите за религия са табу, а преди години преселници установили, че са записани в различни религиозни организации само заради предпочитанията си към определени ястия, приемани от дадени вярвания за свещени.
Забравете за кетчупа във Франция. Навикът да се овкусяват ястия от френската кухня с кетчуп е позорен, ако го проявите на терен. В Страната на любовта този вид доматен сос се гледа с лошо око, защото употребата му показва пренебрегване на националните хранителни традиции или просто е символ, че яденето не е достатъчно добро и вкусът му трябва да се „поправи“.
Във френските училища е забранен кетчупът. Въпреки че учениците там се радват на много картофени, тестени и месни ястия, имат право да използват кетчуп само един път седмично в рамките на училищната столова. И то само върху пържените картофи. По този начин обществото възпитава у младите нагласата, че кетчупът е нежелан продукт.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Пет трудни за изговаряне храни, които може да пожелаете да си поръчате докато сте на кулинарен туризъм или екскурзия в чужбина. виж още »
Как правилно се пие чай, как се яде хляб по етикет и къде се поставят напитките, хляба и ножа? виж още »
Южна Корея забрани клането и готвенето на кучета. виж още »
КОМЕНТИРАЙ