Стефанова баница с мас, кисело зеле и свинско
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
На Стефановден по традиция се прави зимна баница с месо и кисело зеле. Ето една рецепта от моя род, в който има няколко именяка на 27-и декември.
Необходими продукти:
1 пакет фини кори от 400-500 грама
100 г свинска мас
400 г кисело зеле (накиснете го във вода, за да се обезсоли, защото рискувате ястието да стане много солено)
400 г шарено свинско месо (може и обрезки, ако имате остатъци)
червен пипер
чубрица
Начин на приготвяне:
Разтопете маста. Месото нарежете на неголеми мръвки. Изсипете в сух сгорещен тиган и гответе докато се запечта - около 5 минути при почти постоянно разбъркване. Добавете след това киселото зеле, нарязано на ситно. Овкусете с червен пипер на богато и малко чубричка за аромат. Гответе докато влагата от зелето се позипари. Дръпнете от огъня, за да се охлади.
Вземете една кора. Намажете с част от маста, залепете върху нея втора и разпределете част от плънката. Навийте на пуричка. Можете да завиете и по друг начин, ако повече ви харесва. Прехвърлете готовата кора в намазана със свинска мас тава. Действайте така до изчерпване на количествата. Отгоре намажете пак с мас, поръсете с червен пипер и печете около 30 минути на 190 градуса една идея под средното ниво.
След изваждане покрийте баницата с вестник, а върху него и с хавлиена кърпа. Оставете така 5-10 минути да се отпусне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ