Двойно пръжнати яйца на очи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
3-4 яйца
50-100 г сирене
50-тина грама кашкавалче по желание
подправки на вкус (чубрица, лют пипер, сминдух, шарена сол)
бекон или шунка по желание
4-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В доста малък тиган сгорещете олито на умерено до силно. Чукнете яйцата едно до друго, така че да образуват дебела палачинка. Оставете ги да се запържат докато крайщата леко потъмнеят. После с шпатула внимателно обърнете, за да се запази цялостта им, като се постараете да останат вкопчени заедно като палачинка. Не трябва да се бърка или накъсва. Затова използваме малкия тиган.
Обърнатите вече яйца наподобяват дебела катма, върху която можете да творите. Докато се пържат от долната страна, отгоре натрошете сирене, поръсете с рендосан кашкавал или наситнен колбас по избор. Овкусете с подправки, като предвидите, че сиренето, кашкавалът и беконът са си соленички по природа. Но малко люто и балкански аромати на сминдух и чубрица или мащерка няма да дойдат зле на ястието.
Когато всичко е добре запърженко, пак с широка шпатула извадете яйцата, така че палачинката да остане цяла, а топингът да ви приканва апетитно да си хапнете. Понякога аз си лисвам и останалата мазнинка от тигана върху "омлета" и си го сервирам с няколко филии хляб. Наяждането е прасешко и държи около 8 часа.
Предупреждавам: Не се опитвайте да впечатлите жена с това основно! То е вредно, мазно, мега вкусно и доста калорично - все благинки, които дамите не харесват.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ