Винен кебап с праз лук
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
700-800 г телешко месо
3 стръка праз лук
200 мл червено вино
6 с.л. олио
сол и пипер
2 дафинови листа
2-3 с.л. брашно
вода
4-5 зърна бахар по желание
4 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. захар
За ориза:
250 г бял ориз
700 мл вода
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
60 г масло
магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
Месото се почиства от жили и се реже на хапки. Поръсва се обилно със сол и пипер и се покапва с 2 с.л. олио. Разбърква се и се прибира в хладилника да се маринова. През това време се наситнява празият лук възможно най-ситно. След това се слага оризът да се вари, като предварително се измива през цедка, изсипва се в тенджера, залива се с водата, добавя се сол, пипер и масло и котлонът се включва на умерена сила. Трябва да се готви докато абсорбира напълно течността. Когато водата е на половина, се разбърква, защото маслото не се поема равномерно.
В тенджера се сгорещява на силен огън останалото олио. Изсипват се мръвките и се готвят няколко минути до запечатване. Съдът се маха от котлона, огънят се намалява на умерен и се връща отново. Добавя се празият лук и се захлупва с капак. Той трябва да стане мек и с карамелен вкус. От време на време се разбърква, за да не загори месото. След 10 минути се добавя бахарът, дафиновият лист и се налива вода, която да покрива месото. Оставя се да къкри 12 минути след завиране.
Брашното се разтваря в малко вода и се налива към ястието. Добавя се доматеният концентрат и захарта. Захлупва се обратно с капак и се оставя за още 20 минути. След това се снема от огъня, по желание се поръсва с наситнен магданоз и се изваждат дафиновите листа.
В чиния се изсипва от ориза. Ястието се излива леко встрани, така че белите зрънца и сосът да се докосват. Поднася се заедно, с още магданоз по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ