Солен пай с аспержи и "Ементал"
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
450 г аспержи (за предпочитане бели)
2 л вряща вода, смесена с 4 ч.л. сол
1 (23 см) коричка за пай, неопечена
85 г добре узряло сирене Ементал, едро настъргано
3/4 ч мляко
3/4 ч сметана за разбиване
2 средни яйца; леко разбити
1/4 ч прясно настърган пармезан
1 с.л. кирш
1 ч.л. сол
2 с.л. ситно нарязан пресен копър или 1/2 с.л. сушен копър
1/4 ч.л. индийско орехче, настъргано
1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
Ементал е сухо, зряло сирене, което подчертава аромата на аспержите. Сервира се като основно ястие, за лек обяд или вечеря.
Загрейте фурната до 180°С. Отстранете грубите краища на аспержовите стебла, като оставите дръжките с дължина около 9 см. (Запазете изрязаните краища за супа). Обелете аспержите с белачка за зеленчуци, сложете ги в голяма тенджера, налейте вряща подсолена вода и сложете на умерен огън. Покрийте с капак и варете аспержите за около 10 минути, докато станат много крехки. Отцедете добре, върнете ги в тенджерата и гответе като разклащате съда на умерен огън продължение на 30 секунди или докато се изпари излишната вода. Подредете аспержите като спици на колело на дъното на кората за пай, с връхчетата насочени към центъра. Смесете млякото, сметаната, яйцата, пармезана, кирша, солта, копъра, индийското орехче и черния пипер и полейте течността равномерно върху аспержите. Пече се непокрито, за 35 минути, или докато плънката стегне. Извадете от фурната и охладете за поне 20 минути преди да нарежете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ