Ризото със скариди и зеленчуци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч сушени манатарки
2 ч гореща вода
400 мл пилешки бульон
1 ч вода
1 ч сухо бяло вино
2 средно големи домата
1 средно голяма глава броколи
4 с.л. масло или маргарин
1 средно голяма глава лук, нарязан
1 скилидка чесън, счукан
2 ч ориз арборио
680 г големи скариди, белени и почистени
1/2 ч пресен босилек, накъсан (по желание)
Накиснете сушените гъби в топла вода, докато омекнат, най-малко 1/2 час. Извадете гъбите с решетъчна лъжица и прецедете течността през тензух в средно голяма тенджера. Добавете пилешкия бульон, водата и виното и оставете да заври. Оставете покрито на слаб огън. Изплакнете гъбите във вода, за да премахнете всички песъчинки; нарежете на 1-см парчета. Премахнете семена от доматите; нарежете ги на малки кубчета. Нарежете броколите на цветчета. Обелете и нарежете дръжката броколи на тънки филийки. Сгорещете зехтина в тиган на средно силен огън. Добавете броколите и запържете леко, докато поомекнат. Прехвърлете в купа и заделете на топло. Добавете 2 супени лъжици масло кв тигана и задушете лука и чесъна в продължение на 1 минута. Добавете ориза и гответе, като се разбърква, на умерен огън за 2 минути. Изсипете леко врящия бульон, по 1/2 ч наведнъж, в сместа с ориза, при разбъркване. Оставете ориза да абсорбира цялата течност преди да добавите още. След 10 минути, добавете гъбите и продължете да готвите, като разбърквате, докато оризът поомекне, но е все още твърд, около 10 до 15 минути по-дълго. Свалете от котлона, покрийте и дръжте на топло. Разтопете останалото масло в тиган на умерен огън. Добавете скаридите; гответе, като се разбърква непрекъснато, докато скаридите порозовеят, около 3 минути. Отстранете от огъня. Прибавете доматите и броколите при сварения ориз. Добавете скаридите и течността от тигана в сместа с ориз и зеленчуци; разбъркайте добре. Гответе на средно-висока температура, докато се сгорещи и отстранете от огъня. Добавете босилека, ако ще използвате. Поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ