Регистрация

Ризото със скариди и зеленчуци

Автор:
Адриана Стефанова
|
Дата:
20 Sep
|
Видяна:
1390
Оцени рецептата

1/2 ч сушени манатарки

2 ч гореща вода

400 мл пилешки бульон

1 ч вода

1 ч сухо бяло вино

2 средно големи домата

1 средно голяма глава броколи

4 с.л. масло или маргарин

1 средно голяма глава лук, нарязан

1 скилидка чесън, счукан

2 ч ориз арборио

680 г големи скариди, белени и почистени

1/2 ч пресен босилек, накъсан (по желание)

 

Накиснете сушените гъби в топла вода, докато омекнат, най-малко 1/2 час. Извадете гъбите с решетъчна лъжица и прецедете течността през тензух в средно голяма тенджера. Добавете пилешкия бульон, водата и виното и оставете да заври. Оставете покрито на слаб огън. Изплакнете гъбите във вода, за да премахнете всички песъчинки; нарежете на 1-см парчета. Премахнете семена от доматите; нарежете ги на малки кубчета. Нарежете броколите на цветчета. Обелете и нарежете дръжката броколи на тънки филийки. Сгорещете зехтина в тиган на средно силен огън. Добавете броколите и запържете леко, докато поомекнат. Прехвърлете в купа и заделете на топло. Добавете 2 супени лъжици масло кв тигана и задушете лука и чесъна в продължение на 1 минута. Добавете ориза и гответе, като се разбърква, на умерен огън за 2 минути. Изсипете леко врящия бульон, по 1/2 ч наведнъж, в сместа с ориза, при разбъркване. Оставете ориза да абсорбира цялата течност преди да добавите още. След 10 минути, добавете гъбите и продължете да готвите, като разбърквате, докато оризът поомекне, но е все още твърд, около 10 до 15 минути по-дълго. Свалете от котлона, покрийте и дръжте на топло. Разтопете останалото масло в тиган на умерен огън. Добавете скаридите; гответе, като се разбърква непрекъснато, докато скаридите порозовеят, около 3 минути. Отстранете от огъня. Прибавете доматите и броколите при сварения ориз. Добавете скаридите и течността от тигана в сместа с ориз и зеленчуци; разбъркайте добре. Гответе на средно-висока температура, докато се сгорещи и отстранете от огъня. Добавете босилека, ако ще използвате. Поднесете веднага.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта