Постен ориз с чушки и домати
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Постно, но вкусно. Има и такива домашни гозби. А тази е пореден пример, че не е нужно да има животински продукти и много време за готвене, за да се спретне семейна вечеря или добро обедно хапване.
Необходими продукти:
2-3 големи сочни сладки чушки
250 г ориз
1 морков
1 глава лук
2 едри домата
1/2 ч.л. захар
1 люто чушле по желание
2 ч.л. сол или 1 с.л. универсална подправка тип вегетина
500 мл зеленчуков бульон (солта се брои в тези количества, ако бульонът е безсолен; ако е осолен - преценете колко да подправите)
200 мл вода
6 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер (може и цяла, ако харесвате)
Начин на приготвяне:
Започнете със заготовки като почистите чушките и ги нарежете на лентички. Преминете на лука, който ни трябва на тънки полумесеци. Следва морковът - обелете и нарежете на кубчета. Накрая и гадната част - доматите трябва да се обелят и да се рендосат на едро ренде, като водата от тях да си остане, защото прави ястието по-вкусно. И ако искате пикантна нотка - наситнете люто чушле. Ако сте по-смели, запазете и семките.
Сгорещете 3 с.л. олио в голям тиган с висок борд. Запържете лука и моркова и щом започне да се забелязва, че температурата им действа добре, добавете чушките. Гответе още 2-3 минути. Докато си цвърчат, изсипете ориза в цедка и го измийте под течаща вода. Изсипете в тигана и гответе докато стане прозрачен. След това залейте с доматите и добавете захарта. Гответе докато зърната абсорбират ценната им течност.
Налейте бульона, овкусете със сол и пипер и гответе още 7-8 минути на умерен огън. През това време пуснете фурната да загрее на 200 градуса.
Прехвърлете ориза в тавичка. Добавете останалата мазнина и залейте с водата. Тикнете във фурната за 30 минути или докато не прецените, че ястието е готово. После хапвайте. Ако много ви липсва мръвка - сложете си една пържолка встрани за табиетата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ