Постни лодки от тиквички с ориз
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
4 тиквички
150 г ориз
2 глави лук
сол и пипер
олио
1 червена и 1 зелена чушка
люто чушле по желание
кисело мляко, копър и чесън за сос, който разваля постата (по желание)
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват добре и се разполовяват през дължината, за да образуват лодки. С лъжица внимателно се изгребва част от сърцевината, като се оставя борд на лодката от 1,5 см.
Лукът се наситнява и в касерола се запържва с олио до прозрачност. Към него се вкарват нарязаните на кубчета чушки и се готви още 2-3 минути до омекване. Добавя се измитият през цедка ориз и се залива с 350 мл вода. Готви се до абсорбиране на течността и се подправя със сол и пипер.
Получената смес се разпределя в покапаните с малко олио лодки. Те се поставят в тава, застлана с хартия за печене и се готвят на 180 градуса в предварително загрята фурна за 30 минути.
Ако не сте на строг пост, можете да си направите сос за залвка при поднасяне, като смесите 200 мл кисело мляко от висок процент с наситнена връзка копър и 3-5 намачкани скилидки чесън.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ