Ризото със скариди, домати и песто със сушени на слънце домати
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 доматчета, почистени от сърцевината
4 ч пилешки бульон, разреден с 2 ч вода
2 с.л. масло
1 с.л. зехтин
1/2 средно голяма глава лук, обелен и ситно нарязан
1 средно голяма скилидка чесън, обелен и счукан
2 ч ориз
1/4 ч доматен сос песто
1/4 ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер на вкус
За скаридите:
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, обелен и наситнен
300 г средно големи скариди, обелени и почистени
1/3 ч сухо бяло вино
1/4 ч нарязан магданоз
10 листа босилек, наситнен
1/8 ч.л. сол
Прясно смлян черен пипер на вкус
1. За приготвяне на ризотото: Сложете тенджера с вода да заври, добавете доматите и варете 1 минута. Отцедете и изплакнете за кратко със студена вода. Обелете, отстранете семената и нарежете едро.
2. Сгорещете разредения с вода бульон в тенджера на слаб огън. Дръжте на топло.
3. В голям тиган или тенджера с незалепващо покритие, сгорещете маслото и зехтина на умерен огън. Добавете лука и чесъна; задушете 5 минути. Добавете доматите и варете 5 минути, докато омекнат и започнат да се разпадат. Прибавете ориза, гответе 2 минути.
4. Бавно започнете да добавяте течността по 1 черпак наведнъж. Гответе на слаб огън, като се разбърква често. Изчакайте докато течността се абсорбира всеки път, преди да добавите следващия черпак. Ризотото трябва да се сготви за около 35 минути. Добавете доматеното песто през последните 10 минути от времето за готвене. Прибавете сол и черен пипер.
5. Когато ризотото е почти готово, започнете да приготвяте скаридите. Загрейте зехтина на умерен огън. Когато се сгорещи, добавете чесъна и гответе около 30 секунди. Сварете скаридите до розово. Извадете ги с решетъчна лъжица в чиния. Добавете виното и се вари докато се сгъсти до около 2 супени лъжици. Върнете обратно скаридите в съда, като се разбърква, за да се покрият. Прибавете магданоза, босилека, сол и черен пипер.
6. Сложете скаридите върху ризотото и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ