Регистрация

Пълнени портокали със стафиди, нахут и ориз

Автор:
yordanka
|
Дата:
09 Mar
|
Видяна:
910
Оцени рецептата

За портокаловия сос с тахан:

1/4 ч тахан

3/4 ч кисело мляко или меко тофу

1/4 ч портокалов сок

2 ч.л. смлян кимион

2 ч.л. червен пипер

2 с.л. фино нарязан пресен кориандър (по желание)

За пълнежа:

1 с.л. несолено масло

1 средно голяма глава червен лук, нарязан

1 ч смес от кафяв и див ориз

2 ч зеленчуков бульон или вода

1 ч нахут, сварен и отцеден

1/4 ч стафиди

За портокалите:

2 портокала, разполовени напречно

За гарниране:

1 с.л. сусамови семена

1 с.л. ситно нарязан зелен лук, само бялата част

4 листа кориандър, по желание

 

За соса:

В блендер или кухненски робот, комбинирайте всички съставки. Оставете в хладилника до готовност за употреба.

За плънката:

Разтопете маслото или загрейте олиото в тенджера. Добавете лука и задушете, докато омекне, около 10 минути. Добавете ориза и се разбърква, за да се покрие хубаво. Добавете бульона, оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато оризът омекне и течността се абсорбира, около 45 минути. Оставете да се охлади до стайна температура. В голяма купа, смесете сварения ориз, тахановия сос, нахута и стафидите. Подгответе портокалите за пълнене, като отрежете заоблените краища, така че всяка половина да стои стабилно в чинията. С помощта на остър нож, издълбайте сърцевината на плода и я нарежете на хапки; смесете с ориза. Издълбайте хубаво бялата част от корите, като внимавате да не скъсате самите кори. Сложете ги в чиния и напълнете с оризовата смес. Гарнирайте всяко с щипка сусам и зелен лук и украсете с цял лист кориандър. 





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта