Пълнени портокали със стафиди, нахут и ориз
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За портокаловия сос с тахан:
1/4 ч тахан
3/4 ч кисело мляко или меко тофу
1/4 ч портокалов сок
2 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. фино нарязан пресен кориандър (по желание)
За пълнежа:
1 с.л. несолено масло
1 средно голяма глава червен лук, нарязан
1 ч смес от кафяв и див ориз
2 ч зеленчуков бульон или вода
1 ч нахут, сварен и отцеден
1/4 ч стафиди
За портокалите:
2 портокала, разполовени напречно
За гарниране:
1 с.л. сусамови семена
1 с.л. ситно нарязан зелен лук, само бялата част
4 листа кориандър, по желание
За соса:
В блендер или кухненски робот, комбинирайте всички съставки. Оставете в хладилника до готовност за употреба.
За плънката:
Разтопете маслото или загрейте олиото в тенджера. Добавете лука и задушете, докато омекне, около 10 минути. Добавете ориза и се разбърква, за да се покрие хубаво. Добавете бульона, оставете да заври, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън, докато оризът омекне и течността се абсорбира, около 45 минути. Оставете да се охлади до стайна температура. В голяма купа, смесете сварения ориз, тахановия сос, нахута и стафидите. Подгответе портокалите за пълнене, като отрежете заоблените краища, така че всяка половина да стои стабилно в чинията. С помощта на остър нож, издълбайте сърцевината на плода и я нарежете на хапки; смесете с ориза. Издълбайте хубаво бялата част от корите, като внимавате да не скъсате самите кори. Сложете ги в чиния и напълнете с оризовата смес. Гарнирайте всяко с щипка сусам и зелен лук и украсете с цял лист кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ